Close sidebar
Close sidebar

VIDEO-Descinderi în forță în "mafia gunoaielor". Mascații DIICOT, percheziții în 5 județe din Vestul țării

Prima zi din octombrie vine cu percheziții uriașe în cinci județe din vestul țării într-un dosar de contrabandă cu deșeuri. Este vorba de tonele de gunoaie aduse în țară de peste granița de Vest a țării.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

DIICOT face 44 de percheziții, duminică dimineața, în cinci județe din vestul țării, într-un dosar de contrabandă cu deșeuri și grup infracțional organizat, transmite parchetul anti-mafia într-un comunicat de presă.

Suspecții ar fi adus în țară peste 1500 de tone de gunoaie, prin 57 de transporturi.

Citește și: Descoperire nouă în cazul morții artistei Dj Lalla. Mai multe obiecte personale au fost găsite pe plaja din Mamaia

Suspecții ar fi profitat de faptul că în România prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (80 lei/tonă).

Ei urmăreaul să obțină în mod facil câștiguri financiare importante, spun ofialii DIICOT în comunicatul de presă.

Cum acționa "mafia gunoaielor"

DIICOT susține că importurile s-ar fi efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar actele de transport și documentele însoțitoare ar fi fost întocmite cu informații false, potrivit cărora deşeurile încărcate urmau să fie supuse operațiunilor de valorificare/recuperare.

Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea gunoaielor, cei mai mulți operatori comunitari ar fi colectat nediferențiat (pe categorii) gunoaiele, fapt interzis de normele europene, precum şi de legislaţia naţională.

Suspecții ar fi acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, spune DIICOT în documentul citat.

Cele trei paliere de infracțiuni

Pe primul palier al grupului s-au aflat intermediarii sau brokerii de deșeuri (conform OUG nr.  92/2021 din 19 august 2021, privind regimul deșeurilor, „broker” este orice întreprindere care se ocupă de valorificarea sau eliminarea deșeurilor în numele altor persoane, inclusiv brokerii care nu intră fizic în posesia deșeurilor), care s-au ocupat de importuri de deșeuri, disimulate ca făcând parte din categoria celor care pot fi supuse reciclării/valorificării.

 

Citeste si: Horoscop săptămânal pentru perioada 15- 21 iulie 2024: Succesul este garantat pentru acest nativi- kanald.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Importurile s-au efectuat de la societăți comerciale din mai multe țări europene, iar disimularea s-a realizat și prin falsificarea documentele însoțitoare în care s-au făcut mențiuni nereale în sensul că materialele transportate fac parte din categoria celor care pot fi supuse recuperării/reciclării. 

Cel de al doilea palier al grupului infracțional a fost reprezentat de transportatori români, care s-au deplasat la sediile sau punctele de lucru ale firmelor comunitare, de regulă în Italia, unde au procedat la încărcarea deşeurilor în vederea reciclării/recuperării în țară.  Actele de transport și documentele însoțitoare au fost întocmite cu mențiuni nereale potrivit cărora deşeurile încărcate vor fi supuse operaţiunilor de valorificare/recuperare.

Pentru a reduce cheltuielile cu procesarea deșeurilor, cei mai mulți operatori comunitari au procedat la colectarea nediferențiată (pe categorii) a deșeurilor și încărcarea mijloacelor de transport ale transportatorilor români cu deșeuri care nu puteau face obiectul recuperării/reciclării sau cu deșeuri municipale, fapt interzis de normele europene precum şi de legislaţia naţională.

Astfel, ignorând cu bună știință preverile OUG nr. 92/2021 privind regimul deşeurilor, transportatorii români, au încărcat, transportat și introdus în țară  deșeuri  care nu puteau face obiectul reciclării.
Pe cel de-al treilea palier al grupării s-au aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor.

Imaginile groazei

Ofițerii DIICOT au prezentat și imagini de la capturile făcute în "mafia gunoaielor".

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

40 de suspecți, audiați la DIICOT Timișoara

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi conduse un număr de aproximativ 40 persoane, în vederea audierii.

Activitățile sunt realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Oradea, Alba Iulia, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad, Hunedoara și Sibiu, specialiștilor din cadrul ANAF și comisarilor Gărzii Naționale de Mediu.

Acțiunea beneficiază de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupărilor Mobile de Jandarmi Timișoara și Cluj și Inspectoratelor Județene de Jandarmi Arad, Bihor, Alba și Sibiu.

Pe parcursul investigațiilor și cercetărilor effectuate, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a acordat sprijin prin I.T.P.F. Oradea, S.T.P.F. Borș și S.T.P.F. Nădlac.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI