Acest lucru ar putea explica prezența cheagurilor de sânge- poate chiar și cele care apar după inocularea unor vaccinuri- și alte simptome precum „picioarele Covid” care nu par să aibă o explicație logică în tabloul clinic al unei boli respiratorii clasice. Studiul publicat în revista științifică „ Circulation Research “ și prezentat de Euronews arată cu exactitate mecanismul prin care virusul dăunează celulelor sistemului vascular. 

Citeste si: Când ar putea fi gata pastila anti COVID-19 de la Pfizer. Cercetătorii efectuează două studii clinice pe voluntari

Efectul COVID: cheaguri de sânge și alte complicații cardiovasculare

Se știa deja că printre diferitele simptome ale bolii, pe lângă problemele respiratorii, apar cheaguri de sânge și alte complicații cardiovasculare care pot afecta alte părți ale corpului. Noutatea este că echipa, care include și oameni de știință de la Institutul Salk pentru Studii Biologice din La Jolla, California, a demonstrat cum virusul atacă sistemul vascular.

Proteina S a virusului, „vârful” care își formează „coroana”, atacă receptorul ACE2 afectând mitocondriile, care generează „energia” celulelor și acest lucru provoacă daune endoteliului, care acoperă vasele de sânge. Acest fenomen fusese deja observat în alte cercetări. Ceea ce nu era încă necunoscut, cu toate acestea, a fost mecanismul exact și rolul proteinei S în acțiunea virusului.

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinat în ultimele ore. Anunțul oficial al autorităților

De ce virusul atacă plămânii

Complicațiile care afectează sistemul respirator sunt o consecință a inflamației țesuturilor vasculare ale plămânului, spun cercetătorii.

„Mulți oameni cred că este o boală respiratorie, dar este de fapt o boală vasculară”, spune Uri Manor, asistent de cercetare, coautor al studiului. "Acest lucru poate explica de ce unii oameni au accident vascular cerebral și de ce unii oameni au probleme în alte părți ale corpului.

Ceea ce au toți în comun este că toți au un fundal vascular", a explicat omul de știință.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Pentru profesorul Rafael Máñez Mendiluce, care tratează pacienții cu COVID-19 ca șef de terapie intensivă la Spitalul Universitar Bellvitge, descoperirea nu este o surpriză, având în vedere imaginile clinice prezentate de cei care vin în serviciul său.

Citeste si: Criza din India, un pericol pentru restul planetei. A fost atins un nou record de morți din cauza COVID-19

Complicațiile care afectează sistemul respirator sunt o consecință a inflamației țesuturilor vasculare ale plămânului, spun cercetătorii.

Doctorul Mendiluce, care are o experienţa de 30 de ani la terapie intensivă, spune că această descoperire nu va schimba drastic modalitatea de tratament a cazurilor grave. Tratamentul cu medicamente antitrombotice nu s-a demonstrat deosebit de eficient şi că pentru moment, se recomandă ca tratamentul să se concentreze pe inflamaţia cauzată de răspunsul imunitar.

„În acest moment nu avem nici un tratament pemtru tromboza cauzată de răspunsul inflamator generat de infecţie”, explică profesorul, care adaugă că discuţia rămâne deschisă în rândul comunităţii ştiinţifice.

„Sunt probleme des întâlnite în unităţile de terapie intensivă”, spune medicul.

Ce spune studiul despre efectele vaccinării

Această proteină este reprodusă, cu diferite metode, în toate vaccinurile anti-covid de pe piață. Prin crearea unui pseudovirus care conține doar proteina S, dar nu și restul agentului patogen, studiul a arătat în laborator că această proteină, celebra coroană a cornavirusului, este suficientă singură pentru a provoca boli. Și că acțiunea sa principală se exercită asupra sistemului vascular.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Medana, mesaj tăios pentru Larisa Uță și cei doi copii ai lui Alin Oprea: "Nu mai are copii care să îl susțină? și ce? O fac eu, cu copiii mei"- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Pentru profesorul Mendiluce, studiul nu pune în discuţie vaccinurile deja existente, chiar dacă e necesar să se înţeleagă de ce Astra-Zeneca şi Johnson&Johnson au provocat câteva cazuri de trombi în sânge.

Uri Manor a scris pe contul său de Twitter că, spre deosebire de ceea ce spun antivaccinistii, studiul arată doar că COVID-19 este o boală foarte insidioasă. Potrivit omului de știință, cantitatea de proteină S din vaccinuri este prea mică pentru a fi problematică.

El mai spune că vaccinul ARN mesager este mult mai sigur decât contactarea bolii în sine. "Toată lumea ar trebui să se vaccineze, eu am făcut-o și toată lumea din familia mea! Articolul nostru arată doar că această boală este cu adevărat una insidioasă" Acum, cercetătorii Institutului Salk speră să înțeleagă mai bine mecanismul prin care receptorii ACE2 deteriorați de proteina S provoacă deformări și leziuni ale mitocondriilor, care provoacă apoi probleme în țesutul vascular.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si