Sicrie de lemn sigilate, dezvăluite în timpul unei ceremonii cu fanfară, aparţin unor înalţi responsabili din perioada târzie (între anii 700 şi 300 înainte de Hristos) şi din perioada ptolemeică (323 şi 30 înainte de Hristos).
Au fost descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, unde aproximativ şaizeci de sarcofage intacte, mai vechi de 2.500 de ani, au fost deja dezvăluite luna trecută.
"Saqqara nu şi-a dezvăluit încă tot ceea ce ascunde.
Este o comoară", a afirmat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, în cadrul unei ceremonii.
Situl Saqqara, care se află la mai puţin de 15 kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, adăposteşte necropola Memphis, capitala vechiului Egipt. Este inclus în patrimoniul mondial Unesco.
Citeste si: Vaccinul anti-COVID care are o eficiență de peste 90%. Află care este acesta
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Sarcofagele prezentate sâmbătă au fost descoperite în trei puţuri funerare, la 12 metri adâncime.
"Săpăturile continuă. Imediat cum golim un puţ funerar, descoperim altul", a adăugat Enani.
Arheologii au deschis unul dintre sicrie în interiorul căruia era o mumie înfăşurată într-un giulgiu ornat cu hieroglife colorate.
Citeste si: Cine a fost, de fapt, Ioan Gură de Aur și cum a ajuns să fie un sfânt
Mai mult de 40 de statui de zeităţi şi măşti funerare au fost găsite, potrivit ministrului.
Aceste descoperiri au fost distribuite la mai multe muzee egiptene, între care un nou edificiu care se va deschide la periferia oraşului Cairo.
Arheologii speră să descopere în curând un fost atelier de fabricare a sicrielor pentru mumii, potrivit secretarului general al Consiliului general al antichităţilor, Mostafa Waziri.