Conform inspectorilor de la Garda de Mediu, nu mai puţin de 12 cadavre au fost găsite pe câmp. Poliţia a intrat şi ea pe fir!

"În cursul după amiezii de sâmbătă, 17.11.2018, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş au efectuat un control, la solicitarea organelor de poliţie IPJ Timiş- Secţia 9, ca urmare a identificării de către aceştia a unor exemplare moarte de căprior, şacal, fazan şi coţofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire.

Comisarii GNM s-au deplasat, imediat, în teren, unde au constatat că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii Liebling,(...), au fost aplicate produse de combatere a dăunătorilor, direct pe sol (peleţi solizi de culoare rozalie şi granule albastre).

La faţa locului, au fost identificate 3 cadavre de căprior, unul de şacal, 6 de fazan, respectiv 2 de coţofană, iar reprezentantul DSVSA Timiş a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societăţii, urmând a fi prezentat buletinul de analiză.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit faptul că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4000 kg) şi moluscocid Axcella (2000 kg), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 ha (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei).

Motivul invocat de reprezentanţii societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare şi melci, atât în fermă cât şi pe terenuri. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de AJVPS TIMIŞ.

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM CJ Timiş, împreună cu reprezentanţii IPJ Timiş, au continuat, în data de 17.11.2018, în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deşeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje de la produse de combatere dăunători şi fitosanitare, filtre de ulei, etc).


În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în valoare de 40.000 lei pentru incendierea deşeurilor (periculoase şi nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, şi au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare:

- Interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripţiilor tehnice din fişa cu date de securitate a produsului. Luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariţia mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi rapiţă, pe care au fost aplicate produsele raticid şi moluscocid.

- Încheierea unui contract de valorificare şi eliminare a deşeurilor menajere şi asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul de salubritate local.
- Gestionarea deşeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011 prin societăţi specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendirea deşeurilor de orice tip."
, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si