Descoperire uluitoare într-o gospodărie din Drobeta Turnu Severin. Un șarpe de aproape 2 metri a fost găsit pe gardul locuinței
Un şarpe cu oo lungime de aproape 2 metri a fost găsit joi, de pe gardul unei gospodării din Drobeta Turnu Severin. Jandarmii au intervenit și l-au dus apoi în mediul său natural, unde a fost eliberat.
Jandarmeria Mehedinți a informat că un bărbat a apelat la numărul unic de urgență 112 și a raportat că pe gardul unei locuințe situate în zona Walter Mărăcineanu, Drobeta Turnu Severin, se află un șarpe cu o lungime de aproape 2 metri.
„Echipajul de intervenție s-a prezentat la locul indicat, unde a fost găsit un șarpe în lungime de peste 150 de centimetri. Acesta a fost îndepărtat și eliberat ulterior în mediul natural”, se precizează într-un comunicat transmis de Jandarmeria Mehedinți.
Oamenii legii le recomandă cetățenilor ca în situații ca aceasta să nu se apropie de reptile și să solicite de urgență ajutorul autorităților.
Au apărut viperele în România. Recomandările Salvamont în caz de mușcătură
În zona stațiunii Păltiniș, salvamontiștii sibieni au observat vipere în zona stațiunii Păltiniș. Aceștia propun câteva recomandări turiștilor, în cazul în care ajung victime ale acestor reptile.
„În urma patrulărilor preventive efectuate de către salvamontiștii sibieni în zona Păltiniș au fost observate câteva vipere ”, a anunțat Salvamontul din Sibiu.
Măsurile de prim ajutor în caz de mușcătură de viperă
Liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui;
Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont – 0372126668, pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS);
Se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată;
Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou;
Proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului anti viperin (dacă acesta este indicat).
Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, cât „să se poată introduce un deget sub bandaj”;
Ce să NU facem în cazul unei mușcături de șarpe
NU se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii
NU se „stoarce” plaga
NU se recomandă aplicarea de gheață sau garou
NU se aplica diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii
NU se încearcă prinderea șarpelui
NU se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului
NU se aspiră veninul cu gura.
Membrul mușcat se imobilizează într-o atelă, pentru a împiedica contracțiile musculare care favorizează circulația limfatică; membrul respectiv va fi menținut în poziție neutră sau mai jos decât nivelul cordului și nu mai sus decât acesta.