Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Deși avem cele mai mici prețuri din UE, nivelul de trai în România este scăzut

Avem sau nu cea mai ieftină mâncare din Uniunea Europeană? Datele EUROSTAT arată că plătim mai puţin decât alţi europeni pe coşul zilnic de alimente, dar și pentru alte servicii. Diferenţa o face însă puterea de cumpărare. Avem unul dintre cele mai mici salarii minime din Uniunea Europeană. În plus, mâncăm mai ieftin, dar şi mai prost calitativ, spun specialiștii.

Andreea Albu,

Deși avem cele mai mici prețuri din UE, nivelul de trai în România este scăzut

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Vestea că românii duc cel mai ieftin trai din toată Europa, potrivit Eurostat, a stârnit uimire, amuzament, dar și revoltă deopotrivă printre oamenii de rând, care abia mai răzbesc să supraviețuiască.

Oamenii nu au putere de cumpărare

România se pare că are cele mai mici prețuri la alimente dacă ne uităm pe cifrele din raport. Oamenilor le vine greu a crede.

De fapt, nu prețurile sunt cea mai mare durere, ci nivelul de trai. Niciodată în România salariile și pensiile nu au ținut deloc pasul cu scumpirile, astfel că oamenii resimt tot mai apăsătoare povara.

Citeste si: Sinucidere sau accident? Un bărbat a fost spulberat de tren lângă Ocna Sibiului

Deși statisticile oficiale ne arată că mâncarea noastră este ieftină, de ce nu simţim avantajele preţurilor mai scăzute decât la alţii? Diferenţa o face puterea de cumpărare. Mai exact, câtă mâncare ne permitem să cumpărăm cu salariile sau pensiile pe care le avem.

Citeste si: Ultima dorință a lui Valentin, tânărul care a murit înecat la Costinești! „Dacă e să pățesc ceva...”. Cum și-a prevestit moartea buzoianul de doar 20 de ani- kanald.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

"Nu se mai cumpără ca în alți ani. Acum două roșii, pentru o salată, doi castraveți, un ardei!” 

"Nu avem să plătim și datoriile față de stat și să trăim un trai decent, nu mai mult."

Țările care au cele mai mari prețuri

Datele Eurostat arată că România și Bulgaria sunt țările cu cele mai mici prețuri la nivelul UE, cu 44% sub media europeană, nivel apropiat și de cel din Polonia, țară aflată la 40% sub medie. De partea cealaltă, cel mai ridicat nivel al preţurilor în UE s-a înregistrat în Danemarca şi Irlanda (ambele 140% din media UE), Luxemburg (132%) ȘI Suedia (128%).

Citeste si: Un incendiu puternic a devastat o parte a rafinăriei ruse Novoșakhtinsk

Mădălina Bichir, reporter Kanal D: "Avem unul dintre cele mai mici salarii minime din UE, 515 euro lunar. Mai rău decât noi stau locuitorii din Bulgaria și Letonia. La polul opus, cel mai bine se câștigă în Luxemburg, Irlanda și Țările de jos, unde salariul depășește 1500 de euro lunar."

Din păcate, mâncarea mai ieftină înseamnă şi că mâncăm mai prost, spun specialiștii.

Citeste si: O româncă, ospătăriță în Franța, a fost arestată după ce ar fi furat aproape 72 de mii de perechi de ochelari de designer. Prejudiciul este uriaș

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Claudiu Vrînceanu, economist: "Deși avem printre cele mai mici prețuri, calitatea acestora suferă și este una dintre ele mai reduse. Produsele care vin din Polonia, Gerrmania, Ungaria, pentru că piața de desfacere a respectivilor producători e mai mare șicalitatea e superioară produselor românești."

Citeste si: Alertă la Spitalul Județean din Târgu Jiu. Mai multe persoane au fost evacuate în urma unor degajări de fum

Date recente arată că în fiecare lună, cheltuim pe mâncare mai bine de o treime din salariu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI