Negustorul de origine greaca Ioan G. Dalles (1816-1886) si sotia sa, Elena, au fost toata viata mari sprijinitori ai artei romanesti. Detinator a mai multor cladiri din centrul Capitalei, care aveau mare vad comercial, Ioan Dalles a achizitionat in 1862 o vasta mosie la Bucsani (judetul Dambovita), renovand conacul ce se gasea in mijlocul unui parc intins pe 22 de hectare. Gesturile caritabile ale lui Ioan, care a donat sume considerabile si spitalelor, dar si celor fara posibilitati, au venit inainte ca dramele sa apara in viata familiei.
George, primul copil al cuplului, a murit in 1873, la doar doi ani, Dora, fata lor, a incetat din viata in 1892, la doar 17 ani, in timp ce mezinul Ioan I. Dalles (nascut in 1879), si-a gasit sfarsitul intr-un mod stupid, in 1914, la 35 de ani, ca urmare a unei infectii cauzate de un cos aparut la buza. Sala Dalles din centrul Capitalei, sediul Universitatii Populare "Ioan Dalles" Potrivit profesorului doctor Cornel Marculescu, de la Scoala "Dora Dalles" din Bucsani, Elena Dalles (decedata in 1921), cu 33 de ani mai tanara decat sotul ei,
si-a lasat prin testament intreaga avere Academiei Romane, care a deschis Fundatia Ioan Dalles in 1932. Devenit ulterior un important centru de cultura si arta, fundatia a beneficiat de cele aproape 20 de milioane de lei mostenite de la familia Dalles, o suma cu adevarat fabuloasa pentru acea vreme!