În Ciudanovița, un fost orășel muncitoresc organizat de sovietici în Munții Banatului, în vecinătatea minelor de uraniu Ciudanovița și Lișava trăiau aproximativ 10.000 de oameni în anii ’50.

Cum arăta în trecut zona din Munții Baiului?

Mulți dintre ei au acum în jur de 90 de ani și își aduc aminte perfect, chiar și acum experiențele prin care au trecut ca și muncitori. Minele de uraniu au fost deschise în anul 1953 de Sovrom- Kvartit, sub autoritatea sovietică, și au funcționat până în 1960, când au trecut în administrarea statului român.

Chiar pe dealul Golgota au apărut și primele barăci, zonă care era încercuită cu garduri din sârmă.

Tot pe acel deal a fost înființată și o închisoare, dar și mai multe barăci unde locuia forța de muncă primară din minele de uraniu. Aici ar fi fost aduse câteva sute de deținuți politic, dar și „dușmanii poporului”.

Supraviețuitor mină uraniu

Așa arată colonia Ciudanovița.

[Sursa foto: Adevărul]

Citește și: Poveste de dragoste plină de peripeții pentru o gorjeancă și un american! Cu ce probleme birocratice s-au confruntat?

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Apoi, ușor, ușor au fost construite și primele blocuri ale Șantierului, proiectate după modelul sovietic.

Aici aveau să locuiască muncitorii care erau transferați de la alte mine din România. În imediata vecinătate a acestora au fost construite un spital, o casă de cultură cu cinematograf, școli, restaurante, bufete, alimentare, aprozare și magazine și un teren de fotbal pe care juca „Steaua Ciudanovița”.

La mijlocul anilor ’60 au apărut noi zăcăminte de uraniu la Ciudanovița, Natra și Lișava. Oamenii erau tot mai atrași să vină să muncească pe aceste meleaguri, având în vedere că deja după 15 ani de la lucru în subteran se puteau pensiona.

Cu toate astea, numărul localnicilor scăzuse considerabil. În 1990 a urmat și declinul minelor, iar în 1998 ele s-au închis definitiv.

„Mulți dintre cei plecați au dat ortul popii, în câțiva ani după ce au părăsit Ciudanovița ”, spune Gheorghe Muntean pentru Adevărul.

Supraviețuitor mină uraniu

El este Cristea Haralambie.

[Sursa foto: Adevărul]

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

„În urmă cu patru decenii, erau încă vreo 4.000 de oameni în colonie. Mai multe familii împărțeau câte un apartament cu trei camere”, a precizat Vali Bulgaru, un localnic din zona Moldovei pentru sursa citată.

Radiațiile au răpus mulți mineri

Cristea Haralambie, un fost miner în vârstă de 91 de ani a povestit că el a lucrat peste 20 de ani la mina de uraniu, atât în subteran, în front, dar și la suprafață.

„La început, când nu aveai contact cu uraniul, mai puteai pleca de aici. Dar cu timpul, mulți s-au obișnuit, chiar dacă radiațiile și munca grea în mină au făcut ca unii dintre mineri să sufere diferite afecțiuni. Au fost afectați unii și de impotență, astfel că nu s-au mai putut căsători”, a explicat veteranul din colonia Ciudanovița. Cu toate astea, el a spus că radiațiile au afectat mulți foști mineri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si