Noua lege a pensiilor stabilește că  perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt anumite perioade necontributive de care se ține cont la pensie. 

Între acestea se numără perioada de masterat sau doctorat, stagiul militar sau concediul pentru creșterea copilului. Din păcate una dintre perioadele "clasice" luate în calcul a dispărut din lista care majorează pensia.

Citește și: Diferențe colosale între pensia unui magistrat și a unui român de rând. Ce venit are o persoană care a activat în domeniul juridic?

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

pensii 2024

Pensii crescute după recalcularea din septembrie 2024

[Sursa foto: Pexels]

Cum sunt definite perioadele asimilate stagiului de cotizare 

Potrivit legii 360/29 noiembrie 2023  perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt „ perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii".

Aceste perioade necontributive se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale dacă persoana a fost asigurată în sistemul public și sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.

Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie

Potrivit noilor reglementări, în sistemul public de pensii se consideră perioade asimilate stagiului de cotizare următoarele:

  • Asiguratul care a urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare initiala, cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diploma, diploma de licenta, diploma de master sau diploma de doctor, dupa caz;
  • Asiguratul care a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
  • Asiguratul care a beneficiat in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
  • Asiguratul care a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
  • Asiguratul care a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv 7 ani.

Perioada care nu va mai fi luată în calcul la stagiul de cotizare

Din păcate, perioada de acordare a pensiei de invaliditate nu mai este considerată asimilată.

Conform Avocatnet.ro, motivul cel mai probabil ar putea fi faptul că noua lege a pensiilor le oferă posibilitatea celor a căror capacitate de muncă nu a fost integral afectată, să presteze activități- adică să obțină, pe lângă pensia de invaliditate, niște venituri pentru care e foarte posibil ca legea fiscală să oblige la plata contribuției la pensii.

Cu alte cuvinte, pe viitor, cei cu pensie de invaliditate ar putea să ajungă să plătească contribuții pentru celelalte venituri obținute, ceea ce face incompatibilă considerarea ca perioadă asimilată, adică necontributivă.

Perioada care nu va mai fi luată în calcul la stagiul de cotizare

Perioada care nu va mai fi luată în calcul la stagiul de cotizare

[Sursa foto: Pexels.com]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si