Detaliul din noua lege a pensiilor care va reduce drepturile bănești pentru mii de seniori din România. Data de la care totul va intra în vigoare
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024 și de care se leagă speranțele pensionarilor pentru recalcularea pensiei, aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește perioadele asimilate stagiului de cotizare.
Author: Sorin Negru miercuri 20 martie 2024 , 14:35
Între acestea se numără perioada de masterat sau doctorat, stagiul militar sau concediul pentru creșterea copilului. Din păcate una dintre perioadele "clasice" luate în calcul a dispărut din lista care majorează pensia.
Cum sunt definite perioadele asimilate stagiului de cotizare
Potrivit legii 360/29 noiembrie 2023 perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt „ perioade pentru care nu s-au datorat sau nu s-au plătit contribuţii de asigurări sociale considerate prin prezenta lege echivalente stagiului de cotizare în sistemul public de pensii".
Aceste perioade necontributive se valorifică la stabilirea prestaţiilor de asigurări sociale dacă persoana a fost asigurată în sistemul public și sunt luate în calcul la recalcularea pensiei.
Care sunt perioadele asimilate stagiului de cotizare la pensie
Potrivit noilor reglementări, în sistemul public de pensii se consideră perioade asimilate stagiului de cotizare următoarele:
Asiguratul care a urmat cursurile de zi sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare initiala, cu conditia absolvirii acestora/acestuia cu diploma, diploma de licenta, diploma de master sau diploma de doctor, dupa caz;
Asiguratul care a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
Asiguratul care a beneficiat in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii;
Asiguratul care a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
Asiguratul care a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, respectiv 7 ani.
Perioada care nu va mai fi luată în calcul la stagiul de cotizare
Din păcate, perioada de acordare a pensiei de invaliditate nu mai este considerată asimilată.
Conform Avocatnet.ro, motivul cel mai probabil ar putea fi faptul că noua lege a pensiilor le oferă posibilitatea celor a căror capacitate de muncă nu a fost integral afectată, să presteze activități- adică să obțină, pe lângă pensia de invaliditate, niște venituri pentru care e foarte posibil ca legea fiscală să oblige la plata contribuției la pensii.
Cu alte cuvinte, pe viitor, cei cu pensie de invaliditate ar putea să ajungă să plătească contribuții pentru celelalte venituri obținute, ceea ce face incompatibilă considerarea ca perioadă asimilată, adică necontributivă.