Close sidebar
Close sidebar

Deținuții care fac școală în penitenciare vor primi burse de merit de 450 de lei fiecare

131 de deținuți care fac școală în penitenciare vor fi răsplătiți cu burse de merit în valoare de câte 450 de lei.

Stefania Pavel,

Imagina reprezentativă pentru un penitenciar.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În total 131 de deținuți din 13 județe ale țării pot primi burse de merit în valoare de câte 450 de lei, potrivit unui răspuns transmis de Administrația Națională a Penitenciarelor la solicitarea Edupedu.ro.

Câți bani va cheltui statul cu bursele deținuților?

În total, 700 de mii de lei pe an vor fi cheltuiți cu plata acestor burse către deținuții dina penitenciarele situate în județele Alba, Arad, Bihor, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj, Dolj, Gorj, lalomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș. 

Acest lucru este prevăzut și în noua Legea Educației care a intrat în vigoare în luna septembrie, deoarece pragul până la care se acordă acestea a fost eliminat. 

Mai exact, în lege se menționează că 30% dintre elevii unei clase, indiferent de media obținută, vor primi bursă de merit. 

Imagina reprezentativă pentru deținuții din peniteciare.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Cum poți obține venitul minim de incluziune, care înlocuiește ajutoarele sociale din 2024

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

“Asigurarea dreptului la educație pe parcursul executării pedepselor privative de libertate este garantată de legislația domeniului execuțional penal, din perspectivă operațională, organizarea procesului de învățământ fiind reglementată prin documentele
legislative emise de Ministerul Educației. La nivel general, colaborarea între Ministerul Educației si Ministerul Justiției/Administrația Națională a Penitenciarelor este formalizată prin Protocolul cu nr.

39635/18.11.2022/ ANP, aflat în vigoare la această dată. La acest moment, Ministerul Educației reglementează procesul de învățământ prin trei Legi ale educației: Legea nr. 1/2011 Legea educației naționale, Legea nr. 198/2023 Legea învățământului preuniversitar, Legea nr. 199/2023 Legea învățământului superior dar si prin mai multe Ordine printre care se regăsește și Ordinul nr. 6238/2023 privind aprobarea Metodologiei-cadru de acordare a burselor”, menționează Administrația Națională a Penitenciarelor într-un comunicat de presă. 

Problema elevilor cu medii sub nota 5 care iau burse de merit

În cazul elevilor de clasa a IX-a, primesc bursă de merit elevi care au și sub media 5 pentru că se ia în considerare media de la Evaluarea Națională indiferent de cât de mică este. Și ministra Educației, Ligia Deca, a spus că “problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o notă de trecere”. 

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat deranjat de faptul că elevii cu note atât de mici vor lua burse asemănătoare cu cei care au rezultate foarte bune.

Imagine reprezentativă pentru bani.

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Acces gratuit pentru elevi la concerte, spectacole de film și teatru, evenimente sportive. Ce sunt voucherele culturale

„Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar ”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI