Un zgomot puternic pe care localnicii din comuna maramureseana Baiut l-au auzit venind dinspre fosta galerie Breitner, urmat de deversarea apelor de mina care au impânzit zona, poluând-o, au fost factorul declansator al alertei de mediu.

Deversarea apelor de mina in Baiut i-a adus la fata locului pe cei din Primarie si din Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Baiut, pe pompierii militari de la Pichetul din Târgu Lapus, pe cei de la Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu, pe reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures si pe eternii nevinovati carora nu le miroase gura desi mesteca

usturoi in permanenta Remin si Conversmin.

Practic, localnicii si pompierii au intervenit pentru ca apele de mina sa nu inunde gospodariile din zona.  situate in zona. Institutia Prefectului a comunicat ca “s-a lucrat pentru curatarea si degajarea zonei afectate de materialul antrenat de apele de mina. La debusarea din galerie, apa prezenta o culoarea rosiatica, specifica coloristicii metalelor existente in perimetrele miniere Varatic, Cizma si Breitner. Drumul judetean a fost spalat pe o lungime de 400 de metri. La aceasta ora, fenomenul deversarii accidentale de ape de mina este in diminuare”.

Specialistii de mediu au prelevat probe de apa din râul Lapus, unde s-au deversat apele de mina, pentru evaluarea starii de calitate.
“intregul tronson al râului Lapus, aval de localitatea Baiut, pâna la confluenta cu râul Somes este monitorizata si periodic vor fi prelevate probe de apa care vor fi analizate in laboratorul SGA”, a mai anuntat Institutia Prefectului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Despre producerea poluarii accidentale la galeria Breiner au fost anuntate institutiile abilitate de la nivel central si a fost convocat in sedinta extraordinara Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, unde s-a dispus convocarea CNMPN Remin, SC Conversmin, administratorilor judiciari si administratorului special in vederea alocarii de resurse necesare pentru punerea in siguranta a galeriei Breiner.

O fotografie postata pe Facebook (sursa Viorel Coroian) arata proportiile dezastrului, care a colorat practic apele in portocaliu.

De altfel, pe raul Lapus o multime de pesti morti din cauza apei toxice au iesit la suprafata.

Pe Facebook au fost postate mai multe fotografii cu efectele accidentului ecologic in diferite parti. 

Sursa

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si