Situaţia suprafeţelor la culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Județele care au comunicat până în prezent suprafeţe afectate de secetă: Arad, Bacău, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea, conform observatornews.ro.

Consecințele secetei vor fi resimțite și anul viitor

Este vorba atât despre culturile de primăvară, cât și cele de toamnă.

Daniel Botănoiu, președinte AFR, susţine că seceta extremă afectează culturile din acest an, însă consecințele vor fi resimțite și anul viitor.

Citeste si: Aproape 90.000 de hectare din 19 județe sunt afectate de secetă

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Ca urmare a secetei pedologice, s-au constituit deja comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor generate de fenomenele meteo extreme.

Citeste si: VIDEO| Mai multe județe se află sub Cod Roșu de caniculă. Temperaturile vor ajunge la 42 de grade

În plus, Ministerul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene să aprobe acordarea avansului pentru plățile directe, la un nivel de 70% și 85%, pentru măsurile de mediu și climă din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014–2022.

Care este termenul de depunere a documentației pentru evaluarea pagubelor

Comisiile de constatare a suprafețelor calamitate și a gradului de afectare a culturilor, din care fac parte reprezentanți ai administrației publice locale, un reprezentat al APIA și un reprezentant al Direcției Agricole Județene, evaluează la fața locului pagubele produse pentru fiecare cultură, pe baza solicitărilor transmise de cultivatorii sau producătorii agricoli din zonele afectate către autorităților locale.

Citeste si: VIDEO| Autoritățile au stârnit panică generală în mai multe zone ale țării după ce au anunțat ca populația va rămâne fără apă

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Evaluările vor fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia. Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august, pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie, pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui).

Citeste si: Aproape 90.000 de hectare din 19 județe sunt afectate de secetă

De asemenea, a fost elaborată Hotărârea de Guvern privind modificarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii şi a infrastructurii de desecare şi drenaj din România, pentru adaptărea agriculturii la schimbările climatice şi reducerea efectelor acestora asupra producţiei agricole, suma destinată fiind de 1,5 miliarde euro, care vor fi alocate până în anul 2027.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si