In cazul lui Ioan Gyuri Pascu, in noaptea mortii sale, ambulanta a fost chemata initial pentru un posibil atac de panica, iar medicul i-a dat doar un diazepam si a plecat. Doua ore mai tarziu, fosta sotie a artistului suna din nou la 112. Gyuri Pascu facuse infarct si manevrele de resuscitare nu au mai putut sa-l salveze. Acum, medicul de pe prima salvare este anchetat. Oamenii legii au ridicat documente si alte probe de la SMURD si de la Serviciul de Ambulanta Bucuresti Ilfov in legatura cu modalitatea in care s-a intervenit in cazul lui Ioan Gyuri Pascu.
Un fost voluntar in cadrul unui serviciu judetean de Ambulanta s-a hotarat sa povesteasca cum decurg lucrurile in cazul unui apel la 112, dar vrea sa si invete populatia cum trebuie sa procedeze pentru ca in caz de urgenta medicala sa fie trimisa cea mai buna varianta de salvare.
Fostul voluntar de la Ambulanta a trimis presei un lung mesaj in care explica anumite lucruri pe care, sustine el, nu le poti afla de la medici, asistenti sau de la ambulantieri.
“Sa incepem cu inceputul.
La ora 3:30 (aproximativ), este facut primul apel la 112, conform caruia, sotia acestuia acuza un posibil atac de panica, Gyuri avand in trecut alte atacuri de panica, si un AVC in 2010. Se trimite de catre SABIF un echipaj AMD. Un echipaj AMD este o masina mica, Fiat Punto care are in componenta: un medic (de medicina de familie, cel mai des), care are un curs de practica in medicina de urgenta si un sofer (ambulantier).
Vreau sa va spun din start: Ori de cate ori, aveti nevoie de o Ambulanta, mentionati insistent sa NU vi se trimita: un echipaj AMD sau un echipaj EPA de la SMURD.
Dispecera ce-i drept, nu este obligata sa va trimita ce vreti voi, ca nu suntem la piata, DAR, in cazul unei situatii (urgenta cod galben/rosu) insistati sa vi se trimita: fie un echipaj B2 cu asistent medical (daca nimeriti unul priceput, cu atat mai bine), fie un echipaj C2 cu medic (de la SAJ/ C1 SMURD) daca situatia o impune: in principiu
Fiind fost voluntar, altfel ofer informatiile la 112 (stiu da informatiile necesare, concrete, simptomatologia specifica, iar dispecera trimite ce i se cere de la un voluntar)- valabil in toata tara. Asta nu inseamna sa cereti echipaj C1 pentru o cefalee sau pentru o durere de burta!
##CITAT177##
Un echipaj AMD (ca despre el este vorba), nu are un medic care sa cunoasca in detaliu procedurile/tratamentele in caz de urgenta. Cum am spus, de obicei sunt medici de familie, unde, iarasi repet sintagma de obicei, se prescrie o retetuca cu un Enalapril+ o vorba buna si o cafeluta intre un consult si o tensiunica.
Revenim: La ora 3.30, ajunge AMD, iar mediciul constata atac de panica, fara sa efectueze un EKG!!!! (…)
PENTRU UN PACIENT CU ANTECEDENTE CARDIO-VASCULARE (Accidente vasculare, in cazul nostru), acest test este recomandabil, chiar obligatoriu, daca simptomele impun.
Atacurile de panica au simptomatologie aproape identica cu un IMA (infarct miocardic acut), singurul si cel mai concludent test diferential fiind ELECTROCARDIOGRAMA. Atacul de panica ascunde toate simptomele unui IMA, fara a avea insa modificari STEMI/NON-STEMI pe EKG (deci fara leziuni cardiace). La fel este si in cazul unor tipuri de gastrite (nu intram in amanunte...)
1. In conditiile unei persoane cu antecedente cardio-vasc,+ un diagnostic prezumptiv de atac de panica de ce nu a efectuat medicul de pe AMD un EKG? (sau sa solicite sprijin, daca masina AMD nu avea, sau era stricat, sau medicul de familie nu avea habar de interpretare?).
Daca ajungea un echipaj cu asistent (B2), automat i se facea o electocardiograma care, fie era interpretata (daca asistentul era ,,din vechea generatie" si ,,meserias", deoarece nu are in atributii asa ceva), fie transmisa prin GSM la UPU.
Later Edit: ii arunca intramuscular un diazepam. Chiar daca nu avea un IMA instalat, daca era dispneic, numai un diazepam ii mai lipsea sa-l bage in stop respirator- sunt detalii, cine stie, cunoaste.
La ora 4:30, al doilea apel la 112- stop cardio-respirator.
2. Cum puteti trimite un echipaj EPA la un stop, in conditiile in care, stim bine faptul ca la 4.30, nu prea sunt solicitari pentru medici?!?!?!
25 de minute pt. a doua ambulanta!?!?! De unde venea?!?!?! Din Giurgiu?! Era moarta sirena?!.
Va spun eu. In general, noaptea, dispecerele au o ,,oarecare" retinere in a trezi medicul de urgenta. Da, este adevarat, si nu am niciun motiv sa mint. Daca ziua (o zi mai libera) se mai trimite un C2/C1 la o dispnee, noaptea rar se trimite un C2/C1........
Totusi, la un SCR trimiti un echipaj de pompieri (oficial au spus ca au trimis in paralel medicul, neoficial, medicul a fost chemat cu un al treilea apel, cand, prea tarziu, a ajuns si un echipaj C2 Ambulanta cu medic de urgenta, si C1 TIM SMURD la fel cu medic de urgenta)????
Concluzii:
I. Daca in prima instanta (sau chiar si in a doua instanta), se trimitea minim un echipaj cu asistent medical, cu scoala postliceala, cu pregatire prespitaliceasca, etc., erau sanse sa scape:
Un asistent: facea un EKG, interpreta (daca stia), daca nu, trimitea EKG-ul la UPU si primea raspuns- cel mai probabil atunci se instala un IMA
##CITAT178##
Daca trimitea un asistent (cel putin) chiar si in STOP, pe langa defibrilarea facuta de pompieri putea sa: administreze intravenos adrenalina (1mg la 4 minute), intuba orotraheal, putea reechilibra hidroelectrolitic pacientul
Adesea, un asistent medical poate recunoaste un IMA mai repede decat un medic de familie (nu mai vorbim, mai repede decat un echipaj EPA)
II. Solicitati, fara a exagera simptomatologia, un echipaj cu asistent medical daca viata este pusa in pericol. Daca nu este pusa in pericol (fracturi minori, hemoragii minore, colici, etc.), puteti accepta si un echipaj EPA sau cu medic de familie daca nu vreti sa mergeti la spital
III. Sa nu aveti nevoie de medicul de urgenta noaptea..... (sau dispecera sa binevoiasca a-l trezi). Noaptea daca nu aveti SCR, IMA, AVC nu aveti sanse la un echipaj C1/C2. Mai nou, nici macar la un B2 cu asistent."