La doar 19 ani, Diana se confruntă cu cea mai rară afecțiune din lume: alergia la apă. Se îmbracă mereu doar cu haine din 100% bumbac și face doar patru dușuri pe săptămână în mai puțin de cinci minute, folosind săpun cu glicerină și o temperatură maximă de 29 °C. Tânăra nu are voie să meargă asemenea celor de vârsta ei la piscine, la mare, râuri sau lacuri. Și stațiunile balneare sunt complet interzise.

Apa, ca și  ploaia, este lucrul care o poate ucide. Chiar și transpirația sau plânsul îi dau bătăi de cap tinerei. Acesta este coșmarul pe care îl trăiește românca din Spania încă de pe vremea când era adolescentă.

Citește și: O femeie și-a abandonat bebelușul în ziua de Paște: „Mă numesc Enea. Mama mă iubeşte, dar nu mă poate creşte”

La nivel mondial, există mai puțin de 40 de persoane care sunt alergice la apă. Unul dintre cazurile înregistrate este al Dianei Petrovan. Tânăra de 19 ani s-a născut în Cluj-Napoca și s-a mutat împreună cu familia sa în provincia Huesca în urmă cu 15 ani. Diana suferă de această afecțiune de aproximativ patru ani.

„Am început să realizez că ceva nu este în regulă. De fiecare dată când făceam duș, aveam urme roșii, mâncărime extremă pe tot abdomenul, spate, gât și față.

La început m-am gândit că ar putea fi vreo componentă a șamponului, deoarece am început să încerc unul diferit de cel pe care îl foloseam. Am decis să merg la medicul alergolog să aflu ce produs mi-a făcut alergie și s-a dovedit că ceea ce mi-a dat cu adevărat alergie a fost apa”, a dezvăluit Diana, potrivit jurnaliștilor de la stiridiaspora.ro.

Diana este românca care este alergică la apă: „Mai mulți oameni au crezut că sunt nebună”

Diana suferă de această afecțiune de la vârsta de 15 ani

Alergia la apă, numită științific urticarie acvagenă, apare la intrarea în contact cu apa, chiar dacă este doar pentru câteva secunde, ceea ce produce o mâncărime enervantă. 

Șefa  unității de alergologie a Clinicii DKF, Paula Cabrera subliniază că alergia la apă se caracterizează  „prin apariția de urticarie între 1 și 3 milimetri și printr-o mâncărime a pielii, indiferent de temperatura la care se află apa. Leziunile apar la 20 de minute după ce pielea intră în contact cu ea și durează de la 15 la 90 de minute. Ele afectează, mai ales, membrele superioare, deși de obicei cruță palmele și tălpile picioarelor”.  De asemenea, transpirația și lacrimile sunt unul dintre cei mai mari dușmani al acestor victime. 

Nimeni nu cunoaște cu exactitate care sunt cauzele acestei alergii

Diana își amintește cu groază de ziua în care a avut cea mai urâtă experiență din viața ei, momentul în care a vrut să stea cât mai ferită de apă.

„S-a întâmplat în vara lui 2019, când am decis să merg cu niște prieteni la un lac într-o zi foarte călduroasă. În acel moment nu știam de starea medicală pe care o aveam și am stat în apă aproximativ o oră.

Când am ieșit, aveam mâncărime peste tot, mă înroșisem tare, fața mea devenise extrem de umflată și aveam probleme cu respirația”.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Deși cauzele acestei afecțiuni nu sunt pe deplin clare, unii oameni de știință cred că este legată de o substanță prezentă pe pielea celor afectați, care se dizolvă la contactul cu apa. Această substanță este transferată în stratul exterior al pielii și declanșează eliberarea de histamină, care, la rândul său, determină dilatarea capilarelor, apariția umflăturilor și disconfortul specific acestei forme de urticarie.

Această moleculă este implicată în multe procese legate de alergii și poate fi responsabilă de alte reacții alergice la nivelul pielii. Cu toate acestea, cercetările continuă pentru a înțelege mai bine mecanismele care stau la baza acestei afecțiuni și pentru a găsi modalități eficiente de tratament.

Citește și: "Am găsit un om mort pe stradă". Ce riscă un taximetrist care a sunat prea târziu la 112, după ce a găsit un om mort

Pentru a identifica dacă un pacient este alergic la apă, se efectuează următorul test:  se aplică o compresă înmuiată cu apă,   „la o temperatură de  35 °C  și se așează pe treimea superioară a spatelui timp de 30 de minute”, a mai precizat Cabrera. Dacă nu prezintă niciun simptom, pacientul poate respira ușor, deoarece este salvat de a fi unul dintre puținii oameni care duc o bătălie împotriva apei.

„Când m-am dus să dau testul, prietenii mei știau deja că am mers la o analiză pentru a vedea ce este în neregulă cu mine. Când am aflat le-am spus:  băieți, nu o să vă vină să credeți, dar sunt alergică la apă. Mi-au spus că îmi bat joc de ei, că acest lucru este imposibil, pentru că oamenii cred că atunci când ești alergic la apă nu bei niciodată apă sau nu faci duș. Da, este adevărat că mi se umflă buzele când beau apă, dar nu se întâmplă nimic. Îmi afectează doar pielea”, a povestit tânăra despre momentul în care a aflat că este alergică la apă.

Diana este românca care este alergică la apă: „Mai mulți oameni au crezut că sunt nebună”

Diana face tot posibilul pentru a sta departe de apă

Nimeni nu a crezut-o, dar nu s-a lăsat doborâtă, Singura metodă pe care a găsit-o a fost să le arate diagnosticul care i-a confirmat starea.  „Acolo, în cele din urmă, au încetat să mă judece. Dar mi s-a întâmplat cu mai mulți oameni care au crezut că sunt nebună și mi-au cerut un certificat medical care să demonstreze că nu mint. Din moment ce nu este obișnuit, oamenii nu cred, de fapt, mă tot întreabă: Dar chiar ești alergică la apă? Și le spun: Da... sunt... nu mint”.

„Evit apa pe cât posibil pentru că pielea mea arde foarte mult când ating apa, iar uneori chiar îmi umflă foarte mult fața și îmi este greu să respir. Când vine vorba de duș, trebuie să o fac cu apă caldă și dușuri foarte scurte, mai puțin de cinci minute. Dar de când am văzut că durează mult, am început să mă spăl separat, pentru că având părul lung am stat prea mult timp sub apă și era aproape insuportabil să trec prin asta la fiecare trei zile în care trebuia să mă spăl pe păr. Iarna încerc să fac duș din două în două zile, cu excepția cazului în care mă murdăresc foarte mult sau transpir excesiv. Dacă am o erupție cutanată, ceea ce fac de obicei este să șterg cu prosoape umede până când dispare.

Pot să beau apă întrucât asta nu mă afectează. Ba mai mult, doctorul mi-a spus că trebuie să beau mai multă apă decât în ​​mod normal! Încerc doar să nu-mi ating prea mult buzele și atât”, a mai povestit Diana.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Diana este românca care este alergică la apă: „Mai mulți oameni au crezut că sunt nebună”

Citește și: O femeie de 106 ani, pe coperta celei mai celebre reviste de modă din lume!

Tânăra în vârstă de 19 ani subliniază că înainte putea să facă baie fără nicio problemă pentru că i s-a prescris loratadină, un antihistaminic pentru tratarea alergiilor și pentru a-i reduce durerea,  „dar din moment ce ei nu-l mai prescriu, mă limitez foarte mult când vine vorba de a merge la piscina sau mare. Nu o pot face oricât de mult mi-aș dori din cauza reacției pe care aș putea să o am. A trebuit și eu să-mi schimb hainele. Acum port doar haine din bumbac și evit hainele sintetice”

Fiind o boală atât de necunoscută, românca încearcă să conștientizeze oamenii despre existența ei prin intermediul rețelelor de socializare.  „Această alergie se poate întâmpla oricui, a mea este cronică și trebuie să trăiesc așa toată viața. De aceea vreau să povestesc experiența mea și cum este viața mea, pentru a se ști mai multe despre această afecțiune”, a mărturisit Diana.

Citește și: O româncă a fost dată dispărută în Italia. Iubitul este principalul suspect în acest caz


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si