Dietă de detoxifiere de primăvară: Durează doar 7 zile. Ce alimente ar fi bine să consumi?
Odată cu sosirea primăverii, este momentul ca organismul să fie curățat și detoxifiat, să se optimizeze digestia și să se înceapă o dietă care să permită pierderea în greutate dar și creșterea nivelului de energie.
Felul în care te raportezi la corpul tău este un factor important care îți influențează starea de sănătate. Atenția pe o acorzi alimentației, odihna de calitate, alegerea unui stil de viață activ sunt doar câteva lucruri pe care le poți face, pentru a-i arăta corpului tău că îți pasă de nevoile sale și pentru a avea o relație echilibrată cu el.
Cu toate acestea, știm că respectarea cu strictețe a tuturor acestor lucruri, tot timpul, este o adevărată provocare, mai ales în perioadele în care stresul e la ordinea zilei și obișnuiești să mănânci dezordonat și
După astfel de perioade, pentru a-ți reechilibra starea de sănătate, detoxifierea organismului este o opțiune pe care merită să o iei în considerare. În rândurile care urmează îți vom prezenta ce înseamnă detoxifierea organismului, ce presupune detoxifierea corpului și când este recomandată.
Ce înseamnă detoxifierea organismului?
Dietele de detoxifiere implică abordarea unui regim special, pe termen scurt, menit să elimine toxinele din organism.
O cură de detoxifiere naturală implică fie o perioadă de post, fie o dietă strictă bazată pe fructe, legume, sucuri pentru detoxifiere si hidratare suficientă. Alaturi de o alimentație echilibrată, detoxifierea organismului include ceaiuri și suplimente alimentare naturale.
Când este recomandată detoxifierea?
Eliminarea toxinelor din organism se face prin ficat, rinichi, colon, limfa și piele. Atunci când organele care ajută la curățarea organismului sunt sănătoase, pot elimina singure substanțele nedorite.
Pentru că viața cotidiană nu ne permite întotdeauna să urmăm un stil de viață sănătos, este indicat să îi oferim organismului nostru o perioadă de detoxifiere și regenerare.
Ce alimente vor fi incluse în planul dietetic
Planul alimentar poate include: - fructe- orice fel de fructe: proaspete, congelate, uscate sau conservate în suc natural de fructe. Sunt recomandate: mere, banane, pere, protocale, grapefruit, stafide, ananas, mango, kiwi, căpșuni, zmeură, coacăze, nectarine, piersici, pepene, etc.
- sucuri sau piureuri de fructe proaspete- acestea vor fi făcute în casă și vor fi consumate cât mai rapid. Indicat ar fi că acestea să fie neîndulcite
- legume- se va mânca orice fel de legume, proaspete, congelate sau conservate în apă (fără adaos de sare). Pot fi consumate: ceapă, morcovi, varză, ardei, ciuperci, porumb dulce, ardei, praz, dovlecei, broccoli, conopidă, salată, roșii, castravezi, etc.
- fasole și linte- se vor introduce în meniu fasolea (verde, pinto, uscată) și lintea, indiferent că acestea sunt uscate sau conservate în apă - tofu și soia - ovăz- acesta se presară peste fructele proaspete sau va fi folosit pentru terci, îndulcit cu miere și fructe proaspete - cartofi- de toate tipurile - orez brun - biscuiți de secară, prăjituri de orez - peste proaspăt- cod, macrou, somon, homar, crab, păstrăv, ton, chefal - fructe nesărate cu coajă lemnoasă- arahide, migdale, caju, nuci, alune, pecan, fistic - semințe
nesărate- de floarea soarelui, dovleac - floricele de porumb fără sare sau zahăr - iaurt cu probiotice - ulei de măsline extravirgin și oțet balsamic - usturoi, ghimbir și ierburi proaspete - piper negru măcinat - miere - cel puțin doi litri de apă plata pe zi - ceaiuri de plante sau de fructe
Ce alimente trebuie să evităm
În timpul acestei diete nu se va consuma: - carnea roșie, carnea de pui, curcan și produsele din carne cum ar fi cârnații, hamburgerii și pateul - lapte, brânză, ouă, smântână - unt, margarină - orice aliment care conține grâu - chipsuri și snacksuri sărate, inclusiv fructe sărate cu coajă lemnoasă - ciocolată, dulciuri, gem și zahăr - alimente procesate, sosuri - alcool - cafea, ceai
- sosuri, murături, salate gata preparate din comerț, maioneză - sare - băuturi acidulate și nectar, inclusiv neîndulcite
Plan de detoxifiere pentru 7 zile
Plan de detoxifiere pentru micul dejun La micul dejun pot fi alese următoarele tipuri de alimente sau feluri alimentare: - piure cu banană și ovăz - piure cu iaurt, banane și stafide, îndulcit cu miere - salată de fructe cu iaurt și ovăz - salată de fructe proaspete cu iaurt natural și ovăz - piure de fructe proaspete - piure de fructe proaspete, iaurt și miere - iaurt cu muesli - musli din ovăz, semințe, nuci și fructe uscate amestecate cu iaurt natural
Plan de detoxifiere pentru prânz La prânz pot fi servite: - supă de legume - un castron mare cu legume sau supă de linte - ton și porumb dulce, cartofi și salată - cartofi cu ton (conservă în apă), porumb și iaurt natural servit cu salată - salată mediteraneană cu turte de orez - prăjituri de orez cu avocado, roșii, busuioc proaspăt și piper negru - nuci nesărate
- guacamole cu crudități - guacamole cu avocado, suc de lămâie, ardei iute verde, roșii și usturoi servite cu legume - tzatziki cu crudități - tzatziki din iaurt natural, usturoi, castraveți și suc de lămâie servit cu legume și crudități - avocado și salată de creveți - avocado proaspăt servit cu creveți, salată, oțet balsamic și suc de lămâie - cartofi cu cod la grătar - file de cod la grătar servict cu cartofi și legume fierte ușor
Plan de detoxifiere pentru cină La cină sunt recomandate: - legume chinezești gătite în wok- se amestecă mai multe legume (ceapă verde, ciuperci, muguri de bambus, fasole uscată) în puțîn ulei de măsline cu usturoi și ghimbir. Se vor servi alături de o porție de orez brun - somon la cuptor cu cartofi nature- se va coace la cuptor file de somon și se va asezona cu cartofi și legume fierte la aburi - ton și creveți cu tăiței- se vor cali mai multe tipuri de legume (ceapă, ciuperci, ardei, dovlecei și praz) în puțîn ulei de măsline. După ce se rumenesc ușor, se va adaugă o mâna de creveți. Se va găti totul timp de câteva minute, se vor adaugă roșii sau bulion de roșii din conservă, piper negru și ton din conservă cu apă. Se va fierbe compoziția până când sosul se va îngroșa. Se va servi cu orez - sos dulce-acrișor cu orez- se vor cali legumele tocate mărunt (ceapă, ardei, porumb, ciuperci) și se va adaugă ananas de la conservă, roșii și bulion la conservă, oțet de vin alb și miere. Se va fierbe amestecul până când sosul se va îngroșa. Se va servi alături de orez brun fiert - cartofi și fasole- se vor cali ușor în puțîn ulei de măsline mai multe tipuri de legume (ceapă, morcovi, pastarnac și usturoi), când totul se rumenește se vor adaugă și cartofii cubulețe care se vor mai lasă la prăjit câteva minute. Se va presară deasupra piper negru și se va amestecă totul cu fasole. Se va fierbe amestecul în apă până când apă scade.
Gustări pentru planul de detoxifiere Printre gustările care pot fi luate între mese ar putea fi incluse: - iaurt natural amestecat cu miere - popcorn fără zahăr și sare - semințe sau nuci nesărate.