Diferență vaccinuri Covid-19. Cei mai mulți români s-au vaccinat până în prezent cu vaccinurile de la Pfizer și Moderna, bazate pe o tehnologie inovativă, dar a crescut și numărul celor imunizați cu vaccinul Oxford-AstraZeneca, aflat în prezent într-un scandal pan-european ca urmare a suspiciunilor privind unele reacții adverse grave.

Diferență vaccinuri Covid-19. Înainte de a vedea detalii despre fiecare vaccin în parte, să trecem în revistă diferențele dintre vaccinurile Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Atât vaccinul Comirnaty (produs de Pfizer BioNTech), cât și vaccinul Moderna utilizează tehnologia

ce se bazează pe ARN mesager, în timp ce Moderna și Johnson&Johnson păstrează tehnologia tradițională de producție de vaccinuri.

Citeste si: Șapte țări din Europa au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca în ultimele 24 de ore. România merge înainte

Diferență vaccinuri Covid-19. Care este termenul de rapel

Diferență vaccinuri Covid-19. Toate cele patru vaccinuri învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Specificul vaccinului Johnson&Johnson este acela că se administrează într-o singură doză, în timp ce celelalte necesită două doze pentru a fi eficiente. 

Citeste si: Detalii despre tromboza venoasă, afecțiunea apărută la oamenii vaccinați cu AstraZeneca

Diferență vaccinuri Covid-19. Cum diferă termenul de rapel între cele trei vaccinuri cu două doze: la Pfizer, a doua doză se administrează după 21 de zile, la Moderna, rapelul se face la 28 de zile de la prima doză, iar la AstraZeneca este vorba de 56 de zile.

La vaccinul Johnson & Johnson nu mai este nevoie de rapel.

Primele două vaccinuri aprobate de UE: Pfizer și Moderna. Care sunt diferențele între ele

Primele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană, Pfizer BioNtech și Moderna sunt foarte asemănătoare. 

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare. 

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri? Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2.

ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu.

Cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva COVID-19?

Eficacitatea primelor două vaccinuri- Pfizer și Moderna- este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA.

Cine se poate vaccina? Vaccinul Comirnaty este aprobat pentru utilizare începând cu vârsta de 16 ani, în timp ce vaccinul Moderna este aprobat de la vârsta de 18 ani.

În cazul AstrZeneca, a existat o restricție de administrare inițială la persoanele de peste 55 d ani, dar ulterior aceasta a fost eliminată de autoritățile medicale de la noi.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Niciunul dintre vaccinuri nu a fost studiat pe loturi care să includă femei însărcinate sau care alăptează, însă studiile preclinice nu arată că ar exista efecte dăunătoare asupra fertilității, sarcinii sau a fătului. Nu este cunoscut dacă vaccinul influențează alăptarea.

Care sunt reacțiile adverse

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru vaccinurile pe baza tehnologiei ARN Mesanger. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză. 

Citeste si: Cum se transmite COVID-19 după vaccinare. Un institut al armatei americane a făcut teste pe maimuțe

Legat de reacțiile adverse ale vaccinului AstraZeneca, Comitetul național pentru vaccinare a transmis că anumite cazuri de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată.

"Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente", au precizat oficialii de la București, după ce s-au întrunit de urgență ca urmare a suspendării vaccinării cu AstraZeneca în mai mult de zece țări europene.

Citeste si: OMS susține în continuare vaccinarea cu serul anglo-suedez

În ce condiții se păstrează fiecare vaccin

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C.

După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Vaccinul AstraZeneca se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare.

Dozele de vaccin Johnson & Johnson pot fi păstrate la temperatura frigiderului. La 2/8 grade este stabil timp de trei luni, la -20 grade timp de doi ani, arată EMA.

Citeste si: Vaccinul Johnson & Johnson, undă verde pentru aprobarea în UE

Vaccinul AstraZeneca, pus sub observație în mai multe state europene

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.

Vaccinul se administrează doar intramuscular, în conformitate cu recomandările din RCP. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.

Citeste si: OMS susține în continuare vaccinarea cu serul anglo-suedez

Aproximativ 12 state- inclusiv Italia, Germania şi Franţa- au suspendat din precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca-Oxford, în urma semnalării unor efecte secundare ”posibile”, însă nedovedite în acest stadiu, şi anume probleme grave sangvine la persoane vaccinate- dificultăţi de coalgulare sau formarea unor cheaguri de sânge.

Însă OMS, care se află în prima linie a luptei la nivel internaţional împotriva pandemiei covid-19, preconizează continuarea vaccinării cu vaccinul AstraZeneca.

Ce trebuie să știi despre vaccinul Johnson & Johnson 

Vaccinul produs de Johnson & Johnson, numit Janssen, este cel de-al patru autorizat în UE, după cele produse de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford.

Rezultatele studiului clinic arată că vaccinul este eficient pentru persoanele peste 18 ani.

Studiile citate de EMA arată că vaccinul are o eficacitate de 67%. De notat, că vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o doză unică și poate fi făcut și de medicii de familie, nesolicitând condiții extreme de păstrare.

Vaccinul Johnson & Johnson constă într-un vector ce utilizează un adenovirus uman (virusul responsabil de răceala obişnuită) pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 în celule. Vectorul de adenovirus utilizat în vaccin a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni şi declanşa boala.

Este administrat deja în Africa de Sud pentru eficacitatea sa împotriva tulpinii sud-africane a coronavirusului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si