Diferențe colosale între pensia unui magistrat și a unui român de rând. Ce venit are o persoană care a activat în domeniul juridic?
Nu mai este un secret că cei care au activat în domeniul juridic au pensii mari. Despre ce sumă colosală este vorba?
Persoanele care au activat în domeniul juridic au cele mai mari pensii.
La ce sumă colosală ajunge pensia primită de un magistrat sau procuror?
Persoanele care au activat în domeniul juridic se bucură la pensionare de un venit considerabil. Pensia unui magistrat sau a unui procuror ajunge la sume colosale.
Între timp, pensia medie a unui român care nu a activat în domeniul juridic este de doar 2.290 de lei. În aceste condiții, în urma unui simplu calcul, observăm că pensia unui magistrat este de zece ori mai mare față de pensia unui român obișnuit.
Mai mult decât atât, potrivit modificării legii pensiei, începând cu luna ianuarie, magistraților le este permis să se pensioneze de la vârsta de 47 de ani și 4 luni, dacă au avut o activitate de cel puțin 25 de ani în domeniu. Vârsta de pensionare se pare că va crește anual cu câte patru luni, anual, până în anul 2062, când un magistrat va ieși la pensie la 60 de ani, potrivit aceleiași surse.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Potrivit Ministrului Muncii, de la 1 septembrie 2024, pensiile vor fi calculate după o nouă formulă.
Este important de menționat că punctul de referință este stabilit la valoarea de 81 de lei pentru anul 2024. În aceste condiții, pentru a afla ce pensie urmează să primești din septembrie 2024, trebuie să înmulțești numărul total de puncte din decizia ta de pensionare, cu valoarea punctului de referință. La acestea, se adaugă punctele stabilite pe bază de contributivitate, puncte necontributive și puncte-bonus, în funcție de anii munciți peste stagiul de 25 de ani.
"Fiecare pensionar își poate determina pensia prin acest procedeu simplu. Înmulțim numărul total de puncte cu 81 și vom știi care va fi pensia noastră în luna septembrie 2024", a explicat Doina Pârcălabu, fost preşedinte al Casei Naţionale de pensii şi secretar de stat al Ministerului Familiei.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"În septembrie vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate. Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poștaș, fie că sunt taloane roșii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune", a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.
Astfel, pensia medie ar putea crește cu peste 1.200 de lei.