In articol:
Anunțul a fost făcut de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică. Instituția a spus că la nivel național, competiția se va desfășura după cum urmează:
Faza județeană: Va avea loc pe 2 martie 2024. Această etapă este compusă din două probe:
-Proba practică: Va dura cinci ore, cu o pauză maximă de 30 de minute între cele două probe.
Faza națională: Va avea loc între 22 și 25 mai 2024. În această etapă, va fi susținută o singură probă de concurs, care va consta în itemi ce vizează aspecte teoretice și aplicații practice de tip Jeopardy.
"Participanţii la faza naţională a olimpiadei vor avea şansa de a fi selecţionaţi în lotul lărgit al echipei naţionale de cybersecurity (Team Romania) pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC). Selecţia va fi susţinută în cea de a doua zi de concurs şi constă într-o probă de aplicaţii practice cu un grad mai mare de dificultate, ce cuprinde un exerciţiu de tip Attack & Defence.
Câștigătorii fazei naționale au șansa să meargă la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC)
Cei care câștigă la faza națională a Olimpiadei de profil vor avea șansa de a face parte din lotul național care se va pregăti pentru Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC), programat să se desfășoare loc în luna octombrie 2024 la Torino, Italia.
Echipa națională de securitate cibernetică, va fi formată din cinci juniori, cu vârste de până în 20 de ani, și cinci seniori, cu vârste cuprinse între 21 și 25 de ani, plus două rezerve.
Selecția membrilor echipei se va face după participarea la o etapă de pregătire organizată de Centrul Național Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informații, DNSC, ANSSI, în colaborare cu profesori și experți din partea partenerilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Tematica specifică pentru OSC include exerciţii ce integrează concepte fundamentale de securitate cibernetică, dar şi elemente aplicate de criptografie, securitatea aplicaţiilor web, mobile sau desktop, tehnici de Open Source Intelligence, analiza jurnalelor electronice, al traficului de reţea, capturilor de date, memorie sau hard disk, inginerie inversă, configurarea şi securitatea sistemelor de operare şi reţele, programare şi scripting", spune instituţia.
Cei care sunt interesați să participe la OSC se pot pregăti pe platforma CyberEDU, www.cyberedu.ro, dezvoltată de parteneri, acolo unde există mai multe resurse educaţionale în domeniul securităţii cibernetice. Așadar, până când competiția va începe, persoanele interesate pot face exerciţii din Arhiva Educaţional şi se vor putea obișnui cu genul de probleme care sunt subiectele concursurilor de securitate cibernetică.