Au existat cazuri în care ușile locuințelor celor care au afișat în public atitudini anti-război au fost desenate cu graffiti, iar activiștii erau numiți „trădători”. În mesajele amenințătoare se regăsea de multe ori l itera „Z”, simbolul pro-Kremlin care face referire la forțele militare ruse ce participă la războiul din Ucraina.

În alte cazuri, atacurile au fost mult mai grave. De exemplu, un jurnalist rus a găsit pe preșul din fața ușii un cap de porc care purta o perucă. Mai mult de atât, cineva îi lipise o etichetă cu un mesaj antisemit pe ușă.

Citeste si: De ce refuză Putin să se întâlnească cu Zelenski

Alexei Venediktov, un editor cu experiență al postului de radio Ecoul Moscovei, a făcut publice fotografii în care se pot observa actul de vandalism și a evidențiat ironia faptului că un atac cu tente antisemite a avut loc într-o „țară care a înfrânt fascismul”.

Vandalismul, un semn al atmosferei tot mai tensionate din Rusia

Cazurile de acest fel sunt un semn al atmosferei tot mai tensionate din Rusia pentru persoanele care își exprimă în public opoziția față de ceea ce autoritățile ruse numesc „operațiunea militară specială” din țara vecină.

În momentul în care Daria Heikinen a privit prin vizorul ușii apartamentului ei din Sankt Petersburg, și-a dat seama că a devenit victima unui act de vandalism.

Aceasta a găsit mesajul „trădător” pictat în roșu pe ușă, mai multe bucăți de ziar pe care era scris „un trădător de patrie trăiește aici” și un morman de bălegar pe preș.

Citeste si: Care este parcursul lui Vladimir Putin în cei 22 de ani de când se află la puterea Rusiei. Cum s-a transformat din om de stat în tiran

„Probabil că s-a întâmplat din cauza declarațiilor mele publice anti-război și a opiniilor mele”, a declarat Heikinen, un bine-cunoscut activist politic, amintind că același lucru s-a întâmplat și în cazul altor trei activiști din Sankt Petersburg.

Incidentul s-a repetat în dimineața următoare. De data aceasta, doar lui Heikinen.

Citeste si: Kremlin: Afirmațiile lui Joe Biden despre sfârșitul puterii lui Putin sunt "îngrijorătoare"

„Ușa era acoperită cu vopsea verde și era spumă pulverizată pe încuietoare. Erau mesaje care spuneau 'nu vom uita nazismul' și 'o nazistă finlandeză trăiește aici'”, a afirmat Heikinen, explicând că numele ei de familie este de origine finlandeză.

Rușii care se opun războiului duc o viață din ce în ce mai grea

Mesajul reflectă acuzațiile nefondate ale Kremlinului care pretinde că guvernul ucrainean este condus de naziști și că operațiunea militară din Ucraina este necesară pentru a „denazifica” țara.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Din ce în ce mai mulți ruși cu opinii anti-război au ajuns în vizorul teribiliștilor pro-Kremlin

Heikinen nu știe cine ar putea fi responsabil pentru actul de vandalism, dar a spus că, în mod normal, doar părinții ei și poliția știu la ce adresă locuiește.

Citeste si: Primarul Kievului, Vitali Klitschko, anunţă o relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitală

„Nu pot să zic că m-a speriat”, a spus Heikinen. „De fapt, mi se pare amuzant. Imaginați-vă un idiot care cară după el un sac de balegă pe scări până la etajul 11. Și a făcut-o două nopți la rând.”

Din momentul în care Rusia a pornit atacul din Ucraina, viața rușilor care se opun războiului a devenit tot mai grea. Guvernul rus a promulgat o lege prin care orice persoană care răspândește știri „false” despre război ar putea sta după gratii până la 15 ani.

Putin: Orice fel de opoziție față de război- un act de trădare a patriei

Vladimir Putin și alți politicieni ruși au descris orice fel de opoziție față de război drept un act de trădare a patriei.

„Orice persoană, dar în special poporul rus, va putea întotdeauna să distingă între patrioții adevărați și mizerabili și trădători și îi va scuipa ca pe o muscă ce le-a zburat în gură în mod accidental”, a declarat Putin în discursul pe care l-a susținut în data de 16 martie.

Citeste si: Anonymous: ”Guvernul ungar și premierul Viktor Orbán continuă să acționeze ca un cal troian al Kremlinului în Europa”

La doar câteva ore după susținerea discursului, studentul activist Dmitri Ivanov, ale cărui opinii anti-război reprezintă un punct important de atracție pentru cei peste 10.000 de urmăritori ai canalului său de Telegram, a primit un apel de la mama sa care l-a întrebat dacă a văzut mesajul în graffiti care fusese desenat pe ușa sa.

Din ce în ce mai mulți ruși cu opinii anti-război au ajuns în vizorul teribiliștilor pro-Kremlin

Citeste si: Orașul Cernihiv a rămas fără apă, încălzire și curent

Mesajul era: „Nu trăda patria, Dima”. Mai erau și trei mari litere 'Z', ceea ce clarifica faptul că mesajul este legat de acțiunile Rusiei în Ucraina.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

„Vecinii probabil că nu au fost prea surprinși”, a afirmat Ivanov, explicând că opiniile sale politice nu sunt un secret din moment ce primește vizite regulate din partea poliției care îl avertizează să nu participe la proteste.

Rușii se împart între „trădători” și „patrioți”

Locuințele altor trei activiști și jurnaliști din Moscova au fost vandalizate în aceeași seară. Ivanov a hotărât să nu raporteze poliției actul de vandalism pentru că nu vrea să se pună rău cu autoritățile.

Citeste si: Ucraina va acorda ”Premiul pentru pace” companiilor care au părăsit Rusia

„Acțiunile poliției mă sperie mult mai mult”, a detaliat Ivanov. „Ei au resursele și puterea de a distruge viața oamenilor, dar asta? Ăsta e doar un caz minor de huliganism”.

Incidentele de acest gen ar putea fi minore, dar ele sunt produsul unui mediu social în care ori ești pro-război, ori ești etichetat drept „trădător”, notează BBC.

Citeste si: Zelenski: Am găsit uniforme de paradă în primele convoaie rusești capturate. Credeau că vor defila pe Maidan în 3-4 zile

Consecințele pentru cei care se opun acțiunilor Rusiei în Ucraina sunt foarte cuprinzătoare și pot include pierderea locului de muncă sau chiar urmărirea penală.

În ciuda pericolului, Ivanov spune că opoziția sa față de război va continua. „Pericolul de a sta 15 ani la închisoare mă îngrijorează, dar războiul este mult mai înspăimântător. Această cruzime complet distructivă și fără sens săvârșită de țara noastră în numele nostru este șocantă.”

Citeste si: O refugiată din Ucraina, găsită moartă în piscina unui hotel din România


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si