"Trebuie să ne unim forțele pentru a accelera vaccinările", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, pentru AFP.
„Companiile farmaceutice trebuie să-și unească eforturile pentru a crește drastic capacitatea de producție... de asta avem nevoie”, a mai spus Kluge.
Întrebat dacă vaccinurile disponibile începând încă din luna decembrie ar fi eficiente împotriva noilor tulpini de coronavirus, Kluge a răspuns: "Aceasta este marea întrebare. Sunt îngrijorat".
„Trebuie să fim pregătiți pentru noi mutații problematice ale virusului”, a avertizat el, solicitând țărilor să își extindă capacitatea de secvențiere genomică.
„Este o amintire crudă că virusul are încă stăpânire asupra ființei umane”, a spus Hans Kluge.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Citeste si: Un nou atac dur: Avocata Diana Șoșoacă le cere procurorilor DNA să o ancheteze pe Clotilde Armand: "Eu nu pot să o consider un cetăţean român"
24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie a coronavirusului în România
Probele ce conţin noua tulpină COVID-19 provin din Bucureşti -19 probe, din Cluj- 2 probe, iar câte una din Tecuci, Reşiţa şi Timişoara.
Distribuţia probelor vine să întărească concluziile enunţate săptămâna trecută de către specialiştii MedLife privind contagiozitatea ridicată şi transmiterea comunitară a noii tulpini.
Citeste si: Când se termină pandemia generată de virusul Sars-Cov-2. Raed Arafat a făcut anunțul
"Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică şi mai mare pe lotul nostru de studiu pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini şi transmiterea comunitară.
Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalenţa pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, şansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne aşteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm şi alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvenţiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini şi pentru a identifica noi tulpini şi implicit eficienţa vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.