Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că în prezent, "acest focar este concentrat în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi şi în special în rândul celor care au parteneri multipli, ceea ce înseamnă că poate fi oprit cu strategiile potrivite în grupul potrivit”.

Directorul OMS: "Stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”

„Este esenţial ca toate ţările să lucreze îndeaproape cu comunităţile de bărbaţi care fac sex cu bărbaţi pentru a le oferi asistenţă şi informaţii",

a subliniat directorul OMS.

" Aceste măsuri trebuie să protejeze sănătatea, drepturile omului şi demnitatea comunităţii afectate”, a afirmat Dr. Tedros, adăugând că: "stigmatizarea şi discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”.

Variola maimuței a fost depistată la începutul lunii mai, când a avut loc o creştere neobişnuită a cazurilor în afara ţărilor din Africa Centrală şi de Vest, unde virusul este endemic, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, Europa fiind epicentrul.

Acest virus a fost descoperit pentru prima dată la om în 1970, variola maimuţei este mai puţin periculoas ă şi contagioasă decât variola, eradicată în 1980.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Alertă la nivel mondial de variola maimuței. Anunțul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătăţii

În multe cazuri, pacienţii care suferă de variola maimuței sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în principal în oraşe, potrivit OMS.

Ce țări au înregistrat cele mai multe cazuri de variola maimuței?

Până la data de 18 iulie, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896

de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Cea mai afectată țară de acest virus este Spania cu 2.835 de cazuri, urmată de Germania (1.924), Franţa (912), Regatul Ţărilor de Jos (656) şi Portugalia (515), majoritatea cazurilor implicând "grupuri de bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi cu vârste între 18-50 de ani".

În afara Africii, "99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi", a precizat miercuri dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, iar 98% dintre aceştia sunt "bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi, în primul rând cei care au avut mai mulţi parteneri recent, noi sau anonimi".

Citeste si: A fost aprobă utilizarea unui vaccin împotriva variolei maimuţei

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mai mult, o companie daneză, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, a transmis marţi că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze, dintre care majoritatea vor fi livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit încă, în timp ce Statele Unite au comandat 2,5 milioane de doze.

Citeste si: Variola maimuţei a fost confirmată la doi copii, în Statele Unite ale Americii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si