Constantin Lupu a declarat presei că în mod cert a existat o acumulare de gaz la subsolul blocului, dar că nu se poate pronunţa încă asupra modului cum a ajuns cantitatea de gaz în zona imobilului.
”Este una dintre cele mai complexe expertize tehnice pentru a stabili cauzele care au dus la producerea deflagraţiei. Am descoperit în curtea acestui imobil, la nivelul căminelor, concentraţii de gaze. Un lucru este cert şi anume că a existat o acumulare de gaz în subsolul blocului, cu efect de explozie.
El a mai spus că au fost făcute măsurători în zona imobilului unde s-a produs deflagraţia, pentru a descoperi provenienţa gazului care s-a infiltrat în subsolul blocului din Copou.
Constantin Lupu a precizat că raportul final al INCD INSEMEX privind explozia de la Iaşi ar putea fi terminat până la sfârşitul anului.
La rândul său, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat, sâmbătă, pentru News.ro
”Cei de la INSEMEX au făcut toate măsurătorile necesare, practic şi-au terminat treaba la Iaşi. Mai au de făcut mecanismul exploziei, vor stabili exact ce s-a întâmplat, după interpretarea datelor pe care le-au cules din teren”, a mai spus primarul Iaşiului, Mihai Chirica.
Viceprimarul Iaşiului Gabriel Harabagiu declara, joi seară, pentru News.ro că specialiştii INSEMEX Petroşani ar fi descoperit, în urma măsurătorilor, că o cantitate mare de gaz a pătruns, printr-un canal, în subsolul blocului unde s-a produs explozia, în urma fisurării unei conducte de gaz, la câteva zeci de metri distanţă de bloc.
"Cei de la INCD INSEMEX au mers pe fir fără să le spună nimeni.
Miercuri, viceprimarul Gabriel Harabagiu spunea că echipele E.ON au descoperit trei găuri într-o ţeavă de gaz, în pământ, la câteva zeci de metri de blocul din zona Copou unde s-a produs explozia, iar gazul ar fi pătruns pe un canal către subsolul imobilului, aceasta putând fi cauza deflagraţiei.
"Erau trei găuri cu diametrul cât un deget. Credem că aceasta este cauza exploziei, însă ancheta este cea care ne va arăta ce s-a întâmplat. Gazul s-a dus pe canalul respectiv, iar capătul de linie este subsolul blocului unde a avut loc explozia”, preciza Harabagiu.
Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în cazul exploziei din blocul situat în zona Copou a municipiului Iaşi.
Ancheta este făcută de către procurorii Parchetului Tribunalului Iaşi.
În urma exploziei, două persoane au murit, iar 11 au fost rănite. Una dintre persoanele care a decedat în urma exploziei de luni seară este fostul prorector al Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi”, Victor Bulacovschi, iar cealaltă victimă este soţia acestuia, fost cercetător la Institutul ”Petru Poni”.
Cele trei persoane- doi soţi, ambii în vârstă de 81 de ani, dar şi o femeie de 63 de ani- care mai sunt încă internate în spital în urma exploziei sunt în stare stabilă, dar medicii spun că pot apărea complicaţii pe fondul vârstei înaintate.
Joi dimineaţă, la subsolul imobilului afectat de deflagraţie s-a produs un nou incendiu.
Purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi a precizat că incendiul a fost lichidat rapid, fiind vorba despre un focar rămas nestins luni seară.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro