Discriminare la o școală din Iași: elevii romi ies în pauză la o altă oră față de ceilalți elevi, motivul este uimitor
Într-o școală din Iași, elevii de etnie romă ies în pauză la o altă oră față de ceilalți elevi. Motivul este uimitor: conducerea a decis asta, ca romii să nu se poată întâlni cu ceilalți elevi.
Reprezentanţii unor organizaţii pentru apărarea drepturilor romilor au transmis că într-o şcoală din municipiul Iaşi elevii de etnie romă au pauze la ore diferite faţă de ceilalţi copii. De altfel, acuză că Iași este printre judeţele cu cele mai mari probleme privind segregarea romilor.
Mai multe organizaţii care apără drepturile romilor au participat la Iaşi la o dezbatere pe tema „Educaţia elevilor romi între ignorare şi îngrijorare. Impactul segregării şcolare în procesul de incluziune educaţională“, eveniment organizat de Partida Romilor „Pro Europa“- Centrul Regional Iaşi, anunţă Ziarul de Iaşi.
Dezbaterea a fost una serioasă, întrucât au fost prezenți şi reprezentaţi ai romilor din cadrul Ministerului Educaţiei, de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, de la Agenţia Naţională pentru Romi, dar şi reprezentanţi ai romilor din Botoşani, Galaţi şi Iaşi.
În cadrul întâlnirii a participat şi un reprezentant al Inspectoratului Şcolar.
Delia Grigore, preşedinta Centrului Rromilor Amare Rromentza, lector universitar doctor la Universitatea din Bucureşti unde predă etnologie rromani în cadrul Catedrei de Limbi şi Literaturi Orientale, a declarat că Iaşiul se numără printre judeţele cu cele mai mari probleme în ceea ce priveşte segregarea romilor.
Discriminare rasială la o școală din Iași: elevii romi ies în pauză la o altă oră față de ceilalți elevi, motivul este uimitor
S-a amintit de un caz și anume că ISJ Iaşi şi Şcoala „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din municipiul Iaşi au fost amendate recent de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru o sesizare depusă în 2016 pentru segregarea rasială a copiilor de etnie romă. Inspectoratul Şcolar a fost acuzat că nu a luat măsuri pentru ca astfel de fenomente să nu mai apară în şcolile din judeţ.
Printre discuțiile dezbaterilor s-a numărat și faptul că în cadrul Şcolii „B.P. Haşdeu“ majoritatea elevilor de etnie romă au fost repartizaţi într-un singur corp de clădire.
De asemenea, romii au fost discriminați și la alte școli din județ: la şcoala „Ion Neculce“ din Iaşi sunt înscrişi preponderent elevi de etnie romă, în anumite cazuri clasele fiind subdimensionate, cu 13-15 elevi, pe când la şcoala „Titu Maiorescu“, aflată în apropiere, clasele au depăşit efectivul de elevi sau s-au creat clase noi. Mai mult, un etaj de la şcoala „Ion Neculce“ este folosit în acest moment de elevi din învăţământul primar de la „Maiorescu“.
Reprezentanţii comunităţii rome din Iaşi au afirmat că s-a ales inclusiv ca elevii romi să aibă pauze la ore diferite pentru a nu interacţiona cu ceilalţi elevi și susțin că li se refuză dreptul de studia limba maternă.
Inspectorul şcolar pentru Management instituţional din cadrul ISJ Iaşi, Cristinel Iordăchioaia a fost prezent la întâlnire și a recunoscut că nu a ştiut că problema este atât de gravă.
„Nu am simţit că la nivelul judeţului Iaşi segregarea sau problema romilor ar fi atât de gravă. Întotodeauna, vrând-nevrând, am colaborat cu toţi directorii şcolilor în care învaţă elevi de etnie romă, am tratat cu celeritate maximă problemele romilor. (…)Sunt convins că Inspectoratul Şcolar, şi vreau şi dumneavoastră să credeţi, va face tot posibilul ca problema aceasta a segregării să se diminueze cât mai mult şi chiar să fie eradicată“, a spus inspectorul Cristinel Iordăchioaia.
Constantin Blănaru, subprefect al judeţului, a fost preezent la dezbatere și a menţionat că se va asigura ca toate problemele legate de segregare să fie ascultate de către instituţiile abilitate.