Mare necaz s-a abatut pe capul oltenilor, care privesc cultura de vita de vie cu amar si jale. Sunt prea putini struguri pentru a produce zaibar din belsug!
Nea Iulica din Bailesti cultiva vita de vie de ani de zile. O ingrijeste ca pa ochii din cap si trece de cel putin doua ori pe zi prin vie. Anul acesta a primit o grea lovitura. Nu va mai avea cu ce sa se mandreasca pe la vecini: "Asta e soiul de zaibar! Frunzulita mai marunta si noduletele astea, mai dese.
Soiul din care se face celebrul zaibar oltenesc a reusit cu greu sa isi revina dupa inghetul din primavara. Nea Iulica a muncit mult sa salveze via, dar productia este mult prea mica. "Anul trecut luam de la 2 butuci, luam o galeata de struguri. Pai, acum, uitati-va! Sa fie la buturuga asta 1 kg si la cealalata, 1 kg”.
Chiar si-asa, nea Iulica se afla printre taranii norocosi, care au reusit sa mai salveze ceva. Alti vecini de-ai sai, insa, nu au mai salvat nimic: "Anul asta trecem si noi asa prin ea. Putin de tot se va face. de exemplu, eu aici faceam in jur de o mie de litri de vin. acum zic sa strang si eu pentru o damigeana de vin, vreo 50 de kg, sa facem sarbatorile”.
Ca sa-si inmulteasca productia de vin, viticultorii isi vor calca pe inima si...vor amesteca soiurile de struguri.
Din cauza inghetului din aceasta primavara, 80 de hectare de vita-de vie au fost calamitate. 40 dintre ele sunt cultivate cu soiul din care se face zaibar. In Bailesti, peste 400 de agricultori au depus deja cereri de despagubire.