DNA cere ridicarea imunității unui ministru PSD. UPDATE: Chesnoiu și-a anunțat demisia din guvern
Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat joi că a făcut solicitarea privind efectuarea urmăririi penale față de un ministru din Guvernul Ciucă. Se cere, mai precis, ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu, ministrul PSD al Agriculturii.
UPDATE 19.00. Vot pe ridicarea imunității lui Chesnoiu, marți. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis, joi, să trimită cererea DNA de ridicare a imunităţii deputatului Adrian Chesnoiu la Comisia juridică pentru întocmirea raportului pentru luni, iar votul va fi dat în şedinţa de plen de marţi.
UPDATE 18.30. Demisia lui Adrian Chesnoiu, recepționată la Guvern. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a luat act de anunţul demisiei lui Adrian Chesnoiu din funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se arată într-o informare a Executivului.
"Guvernul României îşi menţine angajamentele de a asigura standardele de integritate şi profesionalism necesare bunei funcţionări a Executivului", potrivit informării de la Guvern.
UPDATE 17.20. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat joi, pe Facebook, că își dă demisia din funcție și se „autosuspendă” din PSD, după ce DNA a solicitat ridicarea imunității sale parlamentare.
Adrian Chesnoiu susține că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală și le cere deputaților să voteze în favoarea ridicării imunității sale parlamentare, pentru a putea fi cercetat.
Știrea inițială. Într-un comunicat transmis presei, procurorul-șef al DNA. Crin Bologa anunță că a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (I.C.C.J) referatul cauzei privind ridicarea imunității unui ministru.
DNA solicită sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față deputatul din Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru.
DNA nu a făcut public numele ministrului, dar surse judiciare au declarat pentru G4Media că e vorba de ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Care sunt infracțiunile de care este acuzat Adrian Chesnoiu
Conform sursei citate, urmărirea penală pe numele ministrului are în vedere săvârșirea infracțiunilor de: - abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).
Solicitarea DNA referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă "are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciuni rezonabile" privind mai multe infracțiuni.
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.
Ce spune DNA despre motivele urmăririi penale ale lui Chesnoiu
DNA informează că, în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul în cauză ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării
a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
Cum se fac angajările la stat
Potrivit DNA, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.
Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.
Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.