În document se mai arată faptul că statele de la Marea Neagră sunt reprezentate de Turcia, România, Bulgaria, Moldova, Ucraina și Georgia. În același timp, statetle riverane ale Mării Negre sunt importante pentru blocarea atacurilor rusești și contribuie la securitatea colectivă a NATO, potrivit documentului.

Se discută despre securitatea Mării Negre

„Statele Unite ar trebui să continue să lucreze în cadrul NATO şi cu aliaţii din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, pentru a spori securitatea, pentru a stabili o prezenţă permanentă şi durabilă de-a lungul flancului estic al NATO şi

pentru a consolida rezilienţa democratică a aliaţilor şi partenerilor din regiune”, potrivit documentului.

În act se mai arată că:  „Statele Unite ar trebui să colaboreze în cadrul NATO şi cu aliaţii NATO pentru a dezvolta o strategie pentru o prezenţă maritimă rotativă regulată în Marea Neagră”.

Legea din 2023 privind Securitatea la Marea Neagră prevede: „Statele Unite ar trebui, de asemenea, să colaboreze cu statele din Uniunea Europeană pentru a coordona o strategie de susţinere a iniţiativelor democratice şi a prosperităţii economice în regiunea care cuprinde două state membre UE şi patru state aspirante la statutul de membru UE”.

Este în interesul Statelor Unite să sprijine eforturile de prevenire a răspândirii altor conflicte armate în Europa prin recunoașterea regiunii Mării Negre a o arenă a agresiunii ruseşti, se arată în preambulul documentului. Încercările repetate, ilegale, neprovocate şi violente ale Federaţiei Ruse de a-şi extinde teritoriul şi de a controla accesul la Marea Mediterană prin Marea Neagră constituie o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite, a NATO şi a Uniunii Europene, scrie news.ro.

Citește și: Rusia a efectuat un exerciţiu cu tiruri reale în nord-vestul Mării Negre. O„navă inamică” a fost distrusă

De asemenea, SUA condamnă încercările rușilor de a schimba sau modifica granițele Mării Negre prin forță sau orice fel de agresiuni contrare dreptului internațional și de a impune o sferă de influență în întreaga regiune.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să contracareze cu fermitate acţiunile teritoriale nelegitime ale Rusiei, revendicările nelegitime ale Rusiei în Peninsula Crimeea, de-a lungul teritoriului ucrainean, în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Neagră şi din Marea de Azov, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în teritoriile pe care le ocupă în mod ilegal în Ucraina”, se arată în document.

Senatul SUA a aprobat legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (NDAA)

În proiectul de buget se prevede ca suma de 21 de milioane 651 de mii de dolari să fie alocată armamanetului și muniției bazei de la Mihail Kogălniceanu.

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi seara legea privind autorizarea bugetului apărării SUA (National Defense Authorization Act/ NDAA). În proiectul de buget se prevede, de pildă, suma de 21.651.000 de dolari pentru armamentul şi muniţia alocată bazei de la Mihail Kogălniceanu.

În cadrul NDAA s-a aprobat și proiectul de lege Black Sea Security Act, printr-o modificare adusă de senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney. Proiectul a fost adoptat cu 86 de voturi pentru, 11 împotrivă și trei abțineri.

Citește și: Regiunea Odesa a fost atacată în plină zi. "Toate ţintele au fost atinse"

Proiectul de lege legat de bugetul SUA urmează să fie discutat în continuare, în septembrie, cu o versiune a legii aprobată deja în Camera Reprezentanților. 

Un proiect de lege similar Black Sea Security Act se află în procedură legislativă şi în Camera Reprezentanţilor, ceea ce oferă perspective favorabile pentru ca şi textul acestuia să fie preluat în cursul procedurii de mediere în versiunea finală a NDAA care va fi trimisă spre promulgare preşedintelui SUA, arată Ambasada României în SUA, arată aceeași sursă.

Ce a transmis Nicolae Ciucă după decizia SUA. „Pentru România, efectele acestui demers al Statelor Unite ale Americii se vor vedea în consolidarea securităţii naţionale”

Nicolae Ciucă a postat vineri pe Facebook un mesaj cu privire la deciziile SUA: „Salut adoptarea de către Senatul SUA a proiectului de lege privind securitatea regiunii Mării Negre. Actul normativ confirmă interesul american pentru stabilitatea şi securitatea acestei zone de importanţă geostrategică. Vom beneficia, astfel, de o prezenţă americană întărită şi de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democraţiei şi a statului de drept, la care se pot alătura şi alţi parteneri euro-atlantici”.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Liberalul a mai transmis că:  „pentru România, efectele acestui demers al Statelor Unite ale Americii se vor vedea în consolidarea securităţii naţionale şi în accentuarea şi diversificarea oportunităţilor economice, aspecte care vor contribui la un impuls pentru dezvoltare şi creştere a nivelului de bunăstare”.

Declarațiile lui Marcel Ciolacu în contextul proiectului securității Mării Negre adoptat de SUA

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri pe pagina sa de Twitter că:  „Veşti foarte bune pentru aprofundarea legăturilor de securitate şi economicce în regiunea Mării Negre. Salut evoluţiile privind legea care autorizează bugetul apărării NDAA (National Defense Authorization Act- n.r.) şi Strategie de securitate a Mării Negre a SUA. Ambele ilustrează interesul comun Congresului, Senatului SUA şi administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României în acest context”.

„Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanţă geostrategică critică şi deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menţionate, susţinerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliaţii şi partenerii, în domenii strategice precum: securitate şi apărare, economie, energie sau rezilienţă democratică ” a precizat Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite, potrivit postării de pe pagina de Facebook a Ambasadei României la Washington. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si