Un bărbat aflat la muncile câmpului a găsit o grenadă și a sunat la 112. "Putea exploda la orice acțiune mecanică", au declarat reprezentanții ISU pentru Botoșani News. Bărbatul lucra în comuna Văculești când a dat peste materialul explozibil. "Echipa pirotehnică a stabilit că grenada avea focosul retezat și putea exploda la orice acțiune mecanică.
Citește și: Proiectil exploziv, găsit de un șofer pe DN6
"În urma verificărilor efectuate, echipa pirotehnică a stabilit că este vorba despre un proiectul exploziv de calibrul 100mm, trecut prin gura de foc.
Citește și: Amenințare cu bomba la Curtea de Apel Bucureşti
Proiectil exploziv, găsit de un șofer pe DN6
O grenadă defensivă în stare de funcţionare a fost găsită de un şofer de autocamion în apropierea unei parcări de pe DN6.
Șoferul se oprise pentru a se odihni, moment în care a observat proiectilul în iarbă. Bărbatul a sunat la 112, iar la fața locului s-au deplasat pirotehniștii din cadrul ISU Giurgiu.
La un moment dat, acesta a observat în iarbă şi a sunat la 112. La faţa locului s-a deplasat echipajul de pirotehnicieni din cadrul ISU Giurgiu”, anunță ISU Giurgiu.
Citește și: Un proiectil exploziv a fost găsit pe un teren agricol din Giurgiu
Cinci proiectile explozive au fost descoperite de la începutul anului
Acestea au fost de calibrul 76, 100 şi 120 mm, un focos fuzant, o bombă de aruncător de calibrul 120 mm, o grenadă defensivă şi şapte cartuşe de infanterie de calibrul 7,62 mm. Proiectilele au fost găsite în pădurile din localităţile Călugăreni şi Săbăreni şi pe terenuri din Giurgiu, Mihăileşti, Stoeneşti, Slobozia şi Vlad Ţepeş.
Citește și: Alertă cu bomba în Marea Neagră. Scafandrii militari au intervenit de urgență
”Muniţia neexplodată este foarte periculoasă şi de aceea oamenii trebuie să ştie ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartuşe sau altele asemănătoare. În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parţial îngropate în pământ sau se află la suprafaţă. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să ştie în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie şi nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentaţi să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acţiune poate provoca explozii”, potrivit ISU Giurgiu.
Citește și: Un chirurg a reușit să îndepărteze o grenadă care putea exploda, din corpul unui soldat ucrainean