Cei doi cercetatori americani, Roger Bilham de la Universitatea Colorado din Boulder si Rebecca Bendick de la Universitatea Montana din Missoula, au studiat cutremurele de peste 7 grade care au avut loc incepand cu anul 1900. Cercetarea lor, care leaga rotatia Terei de activitatea seismica, a fost prezentata la conferinta de anul trecut organizata de Geological Society of America.
Cercetatorii spun ca seismele puternice vor fi provocate de incetinirea rotatiei Pamantului.
Desi fluctuatiile de rotatie sunt mici si schimba lungimea unei zile cu o milisecunda, ele ar fi implicate in eliberarea unor cantitati uriase de energie subterana. Specialistii sustin ca aceste variatii vor declansa o activitate seismica intensa, in special in regiunile tropicale, foarte populate, relateaza The Guardian.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
In acest context, cercetatorii au subliniat ca viteza de rotatie a Pamantului a intrat intr-o perioada de incetinire acum mai bine de 4 ani. ”Concluzia e clara. In 2018 vom vedea un numar ridicat de cutremure majore. Anul acesta (n.r. 2017) ne-a fost usor. I n 2018 putem avea lesne 20 de cutremure majore ” a spus Bilham.
In 2017 au avut loc doar 6 cutremure de peste 7 grade.
Cel mai puternic, de 8,2, s-a inregistrat in Mexic, la inceputul lunii septembrie.
Cercetatorii spun ca anul acesta va fi unul de risc major pentru seisme, inclusiv pentru Romania.
In ultimii doi ani, in tara noastra s-au produs peste 25 de seisme cu magnitudine peste 4. Cel mai puternic cutremur 2017 a avut loc in 8 februarie, in Vrancea, si a avut magnitudinea 5, fiind resimtit si la Bucuresti.
Cel mai cunoscut specialist in cutremure din Romania insa nu ne da motive de ingrijorare.
”Nu va fi un cutremur de magnitudine mare mai devreme de 2040-2041, acesta este punctul meu de vedere.
Eu nu sunt Dumnezeu ca sa stiu exact dar am cunostinte si o statistica de 300 de ani. Este imposibil sa ii spui omului: este cutremur azi. Suntem norocosi ca in Vrancea avem cutremure de mare adancime”, a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului National de Fizica a Pamantului, la o reuniune a profesorilor de geografie care a avut loc la Focsani in toamna.