IGPR și DIICOT au efectuat 5 percheziții domiciliare, în București, având ca scop cererea de asistență judiciară internațională în materie penală  formulată de autorităţile judiciare norvegiene. 

Rețea care se ocupa cu înșelătoria în Norvegia, destructurată. Doi români, reținuți

„Prin cerere, s-a solicitat autorităţilor judiciare române îndeplinirea unor activităţi necesare urmăririi penale într-o cauză  privind săvârşirea de către membrii unui grup infracţional organizat a infracţiunii de fraudă gravă prevăzută în Codul penal norvegian.

Facem precizarea că, în Codul Penal Român, aceste fapte au corespondent în infracţiunile de fraudă informatică, acces ilegal la un sistem informatic, transferul neautorizat de date informatice şi constituirea unui grup infracţional organizat”, au transmis autoritățile.

Citește și: Judecătoare reținută pentru deținere de droguri și protejarea activităților infracționale ale traficanților

La sesizarea Autorității Norvegiene pentru Trafic Rutier, autoritățile judiciare din Norvegia au pornit o anchetă penală pentru fraude săvârşite, în urma derulării unor proceduri de reînmatriculare a vehiculelor. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

„Din investigaţiile efectuate a rezultat că mai mulţi bănuiţi ar fi trimis mesaje de tip S.M.S.  persoanelor care au raportat recent transferul dreptului de proprietate asupra unui autovehicul pe site-ul Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor şi le-ar fi informat că  notificarea cu acest conţinut nu a fost înregistrată, fiind necesară accesarea unui hyperlink. Persoanele care ar fi recepţionat astfel de mesaje şi ar fi urmat instrucţiunile, ar fi fost   redirecţionate pe o pagină web falsă, cu caracteristici asemănătoare paginii oficiale a Autorităţii pentru Reînmatricularea Vehiculelor”, au

mai transmis autorităţile judiciare.

„Aceştia le-ar fi folosit ulterior, efectuând tranzacţii din conturile bancare ale victimelor, sumele astfel sustrase fiind utilizate pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii sau transformate în cryptomonedă. Din investigaţiile efectuate  a rezultat că, în mai multe situaţii, produsele ar fi fost comandate cu livrare/ridicare la puncte de colectare din Bucureşti sau alte locaţii din România”, mai transmite comunicatul oficial.

Peste 400 de norvegieni înșelați de gruparea de escroci

Autoritățile norvegiene au identificat până acum  peste 400 de cetățeni din Norvegia care au fost înșelați de grupare, prin accesarea paginii web false.

Citește și: Mai multe percheziții au loc în mai multe județe, într-un dosar de trafic de droguri. Polițiștii au identificat un bărbat, în timp ce transporta cocaină în mașină

Astfel, în urma perchezițiilor domiciliare din 10 octombrie 2023, s-au descoperit și confiscat mai multe telefoane mobile, sisteme amovibile de stocare a datelor, laptopuri, dar şi alte mijloace de probă. 

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

În același timp, au fost puse în aplicare 3 mandate de aducere, iar, în urma audierilor de la sediul Direcţiei de Investigare  a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, doi români, pe numele cărora autorităţile norvegiene au emis mandate europene de arestare, au fost prezentaţi judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti. 

La data de 11 octombrie 2023, instanţa a dispus punerea în executare a mandatelor de arestare şi predarea celor doi cetăţeni români către autorităţile judiciare norvegiene.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si