Cei doi absolventi au vorbit despre succesul lor joi, intr-o conferinta de presa.
Calila Hakan a spus ca s-a pregatit pentru Olimpiada Internationala de Chimie in ultimii doi ani si jumatate, probele sustinute fiind una experimentala si una teoretica.
“A fost o proba experimentala si una teoretica, amandoua de cate cinci ore. Amandoua lungi, cu un numar variat de task-uri, de dificultate variabila, de la medie la foarte ridicata si am reusit sa ma descurc sa obtin medalia de argint.
Partea experimentala a constat din trei parti. O parte care implica o sinteza organica, respectiv o reactie de cuplare si o reactie haloforma, apoi partea a doua a fost una de cinetica, iar ultima a fost proba de chimie analitica, determinarea compozitiei unei ape minerale locale”, a spus medaliatul cu argint.
Din toamna, el va studia la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si vrea sa devina medic.
“Voi fi student al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti. Vreau sa devin medic, in principiu mi-ar placea ceva pe imagistica sau poate chiar chirurgie. Sunt de parere ca medicina care inca se face la noi in tara se face la un nivel inalt si la Universitatea din Bucuresti si la cele din Cluj si Iasi”, a afirmat Calila Hakan.
Profesoara sa de chimie Doina Balasa a spus ca este cea de-a cincea medalie obtinuta de Calila Hakan in competitiile internationale.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
“Il cunosc pe Hakan din clasa a VI-a. Am remarcat ca este un elev deosebit prin seriozitate, prin ambitie si lucrurile acestea au stat la baza rezultatelor obtinute de-a lungul timpului. Insa in timp si-a format si alte competente, s-au adaugat tenacitatea, perseverenta, curajul. Obtine a cincea medalie de argint la o competitie internationala si lucrul acesta este important pentru noi ca scoala, pentru el ca tanar. Dar cea mai mare realizare nu este o noua medalie, ci ce a devenit el, un tanar ambitios, foarte increzator, care isi poate propune obiective inalte si stie cum sa le atinga”, a
afirmat profesoara de chimie.
Cealalta distinctie internationala pentru Colegiul Mircea cel Batran din Constanta a fost obtinuta de Razvan Mihai Ursu. El a luat medalia de bronz la Olimpiada Internationala de Fizica.
“Testul de la Olimpiada Internationala de Fizica consta din doua probe, fiecare de cate cinci ore, o proba experimentala si o proba teoretica. La proba experimentala am avut doua sarcini, una legata de tranzistorii cu hartie si a doua legata de viscoelasticitate.
La proba teoretica au fost probleme interesante despre o modelare fizica asupra unor procese din corpul uman, asupra curgerii sangelui si asupra dezvoltarii unei tumori canceroase. O alta problema a fost legata de spatiul cosmic si cu evolutia unui sistem binar de gauri negre”, a afirmat Razvan Mihai Ursu.
El isi doreste ca din toamna sa fie studentul Universitatii Tehnice din Munchen.
“In toamna vreau sa fiu student la Universitatea Tehnica din Munchen, la Facultatea de Inginerie Electrica si Tehnologia Informatiei si acum astept raspunsul.
Procesul de aplicatie este mai tarziu decat in Romania sau alte tari, cum ar fi Marea Britanie si SUA, dar sunt convins ca raspunsul va fi unul pozitiv”, a mai spus medaliatul cu bronz.
El si-ar dori sa devina inginer aerospatial, dar va lua o decizie dupa absolvirea facultatii
“De mic am fost pasionat de spatiu si cred ca cariera pe care vreau sa o urmez este aceea de inginer aerospatial.
Dar momentan nu stiu. Cred ca prin faptul ca am ales aceasta specializare mi se vor deschidem alte orizonturi, se deschid foarte multe subiecte si s-ar putea ca peste trei ani cand voi termina licenta sa am o perspectiva cu totul diferita”, a mai afirmat Razvan Mihai Ursu.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
La randul sau, directorul Colegiului National Mircea cel Batran, Vasile Nicoara, a spus ca astfel de rezultate nu sunt o intamplare pentru institutia pe care o conduce.
“Nu este o intamplare sa se obtina asemenea performante si este un lung sir de performante care au generat noi si noi preocupari in sensul acesta. A fost o acumulare de experienta si de valoare si in randul profesorilor nostri participand an de an la concursurile nationale si internationale si un transfer foarte util de competenta in randul elevilor. Constatam ca nu numai valoarea intrinseca intelectuala a copiilor si valoarea profesionala a profesorilor reprezinta resortul care ii promveaza, ci si aceasta permanenta emulatie de a se vedea unul dupa altul performanti”, a declarat Vasile Nicoara.
In perioada 19-29 iulie a avut loc a 50-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie, care s-a desfasurat la Bratislava si la Praga. Lotul olimpic al Romaniei a obtinut o medalie de bronz si trei medalii de argint.
Tot in luna iulie, s-a desfasurat la Lisabona si Olimpiada Internationala de Fizica de la care a adunat la start 400 de concurenti din 90 de tari.