Close sidebar
Close sidebar

Doliu în cinematografie! Jiří Menzel, premiat cu Oscar, a murit la vârsta de 82 de ani

Regizorul şi scenaristul ceh Jiří Menzel, cunoscut pentru filme precum „Closely Watched Trains”, premiat cu Oscar în 1969, a murit la vârsta de 82 de ani în urma unei îndelungate suferinţe, informează Variety.

Catalina Popa,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Decesul cineastului a fost confirmat duminică, online, de soţia lui.

Menzel a fost una dintre principalele figuri ale Noului Val al cinematografiei ceheşti, alături de Miloš Forman şi Vera Chytilova.

Citeste si: Intervenţie a jandarmilor montani în sprijinul unor turişti care s-au întâlnit cu un urs, în Bucegi

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Lungmetrajul lui „Closely Watched Trains” (1966) a fost premiat cu Oscar pentru „cel mai bun film într-o limbă străină”, iar un altul semnat de el, „My Sweet Little Village”, a fost nominalizat la aceeaşi categorie în 1986. 

Menzel a fost recunoscut pentru stilul emblematic de a aborda viaţa şi personajele în filmele sale

Colaborator al romancierului ceh Bohumil Hrabal, care a scris cartea pe care este bazat „Closely Watched Trains”, Menzel a ecranizat şi „Cutting it Short” şi „Larks on a String”.

Acesta din urmă, lansat în 1969, a fost cenzurat de autorităţile comuniste şi interzis până după Revoluţia de Catifea din 1989.

Jiří Menzel, recompensat cu premii pentru întreaga carieră, a primit inclusiv Ordinul Artelor şi Literelor din partea statului francez.

Citeste si: A murit în linia întâi! Un alt cadru medical ucis de coronavirus

Pe lângă activitatea din spatele camerei de filmat, el a jucat aproximativ 80 de roluri în producţii de televiziune şi cinematografice.

În 2017, a fost operat pe creier şi a fost diagnosticat cu meningită. Soţia sa, cu care a avut două fiice, l-a îngrijit în ultimii ani. Jiří Menzel a murit pe 5 septembrie.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI