Arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut în special pentru acuarelele care prezintă imagini inedite ale Bucureştiului, a murit la vârsta de 89 de ani, anunţă Muzeul Municipiului Bucureşti. 

Citeste si: Ziua Națională Constantin Brâncuși, 19 februarie: Cele mai impresionante lucrări ale sculptorului

"Despărţirea de un prieten drag, de un om admirabil, care a iubit oraşul ridicându-i clădiri imaginate de el şi care a lăsat moştenire generaţiilor viitoare, prin minunatele sale acuarele, farmecul trecutului Capitalei noastre, este foarte grea.

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Sincere condoleanţe familiei îndoliate!", a transmis vineri Muzeul Municipiului Bucureşti.

Gheorghe Leahu sa a fost inclus între cei 28 de arhitecți români de prestigiu, creatori de patrimoniu cultural din ultimii 120 de ani.

Cine a fost arhitectul Gheorghe Leahu

Arhitect și acuarelist, Gheorghe Leahu s-a născut la 10 mai 1932 la Chişinău, iar în 1940 a ajuns la Bucureşti împreună cu familia. 

Gheorghe Leahu a urmat cursurile de arhitectură ale Institutului de Arhitectură Ion Mincu între anii 1951-1957. Aici a avut ocazia să se formeze sub îndrumarea unor profesori de formaţie occidentală, care au activat ca arhitecţi în România interbelică, precum Duiliu Marcu sau Octav Doicescu. Aceştia i-au cultivat un respect deosebit faţă de patrimoniul construit.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Doliu în presa din România. A murit jurnalistul sportiv Cristian Marinescu

În perioada 1957-1991 a lucrat ca arhitect în cadrul Institutului Proiect Bucureşti, care realiza planurile urbanistice şi de arhitectură pentru Capitala României, fiind responsabil pentru proiectarea unor clădiri emblematice construite între anii 1970 – 1980.

În peisajele sale, Gheorghe Leahu a imortalizat pentru viitor Hanul Solacolu de pe Calea Moşilor, Liceul de muzică Dinu Lipatti, Piaţa Gării de Nord şi Magazinul Sora, Gara Obor, Biserica Popa Chiţu, Str. Doamnei, Biserica Lutherană şi blocurile din Piaţa Palatului, Turnul Bărăţiei, Pasajul Victoriei din faţa Palatului Telefoanelor, Biserica Rusă şi multe altele.

Acuarelele lui Gheorghe Leahu au fost donate Muzeului Municipiului Bucureşti.

Arhitectul Gheorghe Leahu- distincție primită din partea patriarhului Daniel

Arhitectul Gheorghe Leahu a donat Patriarhiei Române, în cursul anului 2018, 32 de acuarele cu biserici, mănăstiri și catedrale din întreaga țară.

Citeste si: Doliu în lumea muzicii. O celebră cântăreață a decedat

În semn de prețuire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit artistului, la Palatul Patriarhiei, Diploma omagială cu medalie a Anului omagial al unității de credință și de neam și a Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918.  

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Patriarhul Daniel, cuvinte de mulțumire pentru arhitectul Gheorghe Leahu: "Ne bucurăm că a acordat o atenție deosebită bisericilor, iar legăturile sale cu slujitori ai Bisericii din Basarabia arată și o grijă moștenită din familie pentru a ilustra, pri[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Preafericitul Patriarh Daniel i-a mulțumit la acel moment arhitectului Gheorghe Leahu pentru darul oferit Patriarhiei Române și pentru prețuirea pe care a arătat-o Bisericii Ortodoxe de-a lungul vieții.

„Dânsul a avut curajul să protesteze în timpul regimului comunist atunci când s-au demolat monumente de artă, inclusiv biserici. Ne bucurăm că a acordat o atenție deosebită bisericilor, iar legăturile sale cu slujitori ai Bisericii din Basarabia arată și o grijă moștenită din familie pentru a ilustra, prin de­senul acuarelă, capodopere ale arhitecturii românești din toate provinciile. În mod deosebit, ne bucurăm că aveți conștiința unității naționale, că sunteți un bun român și că aveți întotdeauna nostalgia locurilor natale din Basarabia. S-a spus de către unii dintre cei care apreciază munca dumneavoastră de arhitect și artist în acuarelă că albumele dedicate orașului Bucu­rești nu sunt prezentate de către un simplu trecător sau un vizitator, ci de cineva care cunoaște în profunzime și iubește valorile arhitecturale ale Capitalei noastre”, a spus Patriarhul României în urmă cu trei ani.

Gheorghe Leahu: Arhitectura este măreață, este casa în care trăim cu toții  

"M-am născut cu talent la desen. Dar am devenit arhitect, nu pictor pentru că arhitectura este o meserie superbă. Sunt oameni care au meserii foarte frumos postate pe scara valorilor. Sunt meserii de toate categoriile. Dar despre arhitectură, pentru că eu sunt arhitect vă spun așa: este măreață, nu se face precum o compoziție la un pian sau o vioară, se face pe niște clădiri, care uneori au dimensiuni monumentale. Arhitectura este de fapt toată casa în care trăim cu toții. În toate orașele, în toate satele, în toate clădirile pe care le vedem în calea noastră, toate au în ele, zidit, talentul arhitecților", a declarat artistul într-un interviu acordat ecipei Muzeului Municipiului București.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si