Este doliu în lumea culturală din țara noastră! Joi, 14 februarie a încetat din viață Radu Părpăuţă, în vârstă de 69 de ani, scriitor, traducător și colaborator al „Ziarului de Iaşi”.

Radu Părpăuță, găsit fără suflare în casă

Acesta ar fi decedat în somn, potrivit apropiaților săi.

Acesta era născut în anul 1955 la Tomești și a absolvit Facultatea de Rusă-Română a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

De-a lungul vieții, Radu Părpăuță a lucrat ca profesor, bibliotecar, documentarist, ghid turistic, traducător și ziarist. În total, el ar fi tradus din limba rusă peste 50 de volume de istorie, filosofie, religie şi literatură.  

Nimeni nu s-ar fi gândit la o asemenea veste tristă, deoarece acesta era cunoscut ca fiind foarte activ. Chiar ieri a postat și un mesaj pe pagina sa de Facebook despre Cristina Hermeziu.

”Cristina Hermeziu scria cu ceva ani în urmă despre mine și cartea mea Moartea vine pe Bahlui: Slobod la gură, mucalit și liric, Radu Părpăuță are meșteșugul personajului, viu dintr-o replică, și are multe, multe cuvinte zemoase din limba română. O intrigă polițistă și politică azi, în Iași orașul de pe Bahlui, cu vervă stilistică și geniu lingvistic. O comedie la toate nivelele, umană – tipologii și moravuri, literară – cu jocuri intertextuale de tot hazul (ah, ce șfichiuiri pătimește Sadoveanu!), clișeele genului polițist, puse, eficient, la lucru, clișeele politicului corect răsturnate, cathartic, în gura personajelor.

În țara lui Bulă totul e banc, totul e bârfă, totul e anecdotă. Interacțiune umană să fie și totul e poveste. Ce povestitor!”, a fost mesajul postat de Radu Părpăuță.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Radu Părpăuță a murit

El este scriitorul Radu Părpăuță.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: Cine e fiul de milionar din Brăila care conducea băut şi drogat? Acesta s-a ales cu dosar penal

Lacrimi de durere pentru scriitorul ieșean

Imediat, în mediul online au fost postate zeci de mesaje de condoleanțe pentru acesta.

”Un mare povestitor, asemănat de unii cu Creangă. L-am cunoscut prin anii 90, când lucra la Timpul. Ne-am mai intersectat din când în când, la diverse evenimente, la o bere sau un pahar de vin. Era un timid și un introvertit. De la un moment dat s-a retras la țară, la Tomești, de unde se trage de altfel. Ultima oară ne-am văzut pe la începutul anului, la Casa Muzeelor din Iași”, a scris un apropiat al acestuia.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Radu Părpăuță a murit

El este Radu Părpăuță.

[Sursa foto: Facebook]

”N-am alte cuvinte despre întâmplarea asta răvășitoare decât poate atât: să rostim clar și cu voce tare, cât mai des posibil, și pe toate gardurile, câte bucurii ne aduc scriitorii pe care îi citim. Prețuirea lor nu e niciodată îndeajuns. Drum lin, Radu Părpăuță. Soției sale o îmbrățișare prea neputincioasă”, a mai scris cineva.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si