Doliu în muzica populară. Se pare că interpretul murise cu două săptămâni în urmă. Încă nu împlinise 66 de ani, scrie radiotimisoara.ro.

Vasile Iova s-a născut la 28 iunie 1954, în satul Râpa, în zona etnofolclorică Holod – Tinca, unde “dealurile se îngemănează, ca într-o simbioză, cu Crișul Negru, râul trecând prin capătul grădinii casei părintești”. Floricile Bihorului erau în mare vogă, așa încât pentru succesul unui flăcău chipeș era nevoie de o muncă asiduă.

Școala Populară de Artă din Oradea, mai târziu Conservatorul din Cluj i-au dat prilejul să-și consolideze pregătirea muzicală.

Doliu în muzica populară

Citeste si: Nelu Bălășoiu a murit. Interpretul de muzică populară fusese diagnosticat cu coronavirus

Doliu în muzica populară. Aparițiile în emisiunile televizate, colaborările cu Ansambluri din Bihor, apoi din întreaga țară, cu realizatori și muzicieni de prestigiu, înregistrările realizate în studiourile centrale, după ce repertoriul abordat a trecut prin filtrul specialiștilor, au constituit pentru Vasile Iova pietre de încercare și în același timp baza solidă a unei cariere dăruită în totalitate cântecului, scenei, publicului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Rezultate parțiale. Călin Georgescu trece pe primul loc și în diaspora. Elena Lasconi reduce diferența față de Marcel Ciolacu- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Doliu în muzica populară

Lansarea primului disc Electrecord a avut loc în anul 1976, chiar de ziua lui, 28 iunie, la Oradea, în prezența cunoscutelor artiste bihorene Maria Haiduc, Florica Ungur, Florica Bradu, Florica Duma, prezentarea fiind făcută de Ioan Bradu, socrul Floricăi Bradu.

Citeste si: Anton Achiței a murit. Este doliu în muzica populară românească

Doliu în muzica populară.

Studiile academice de la Cluj îi aduc în cale doi mari specialiști cărora le ca va purta mereu respect, recunoștință și admirație, Traian Mârza și Dumitru Vârtic.

Doliu în muzica populară

Doliu în muzica populară. În anul 1977 i-a apărut al doilea disc Electrecord L.P. “Mândru-i cântecu-n Bihor”, iar în 1980, după o colaborare cu Orchestra Ansamblului “Maramureșul” dirijată de Alexandru Viman, lansează discul “Râpa mea, sătuțul meu” care fost prezentat de folcloristul arădean Ioan T. Florea. Repertoriul alcătuit de-a lungul timpului este impresionant.

Citeste si: Doliu în cinematografie. Delphine Serina a murit la doar 49 de ani


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si