VIDEO- "Domul de căldură" din România, împins de masa de aer rece din Europa Centrală abia de miercuri-joi. Trei zile de foc
Vremea a luat-o razna în această vară, temperaturile record fiind depășite de altele și mai mari. Urmează trei zile de foc în România, perioadă în care se manifestă un așa-numit "dom de căldură". După aceea, vremea se răcorește semnificativ.
Author: Sorin Negru duminică 23 iulie 2023 , 12:18
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică dimineață noi avertizări de caniculă. După o zi de respiro, duminică, valul de caniculă se intensifică de luni ș cuprinde mare parte din teritoriul țării.
Potrivit meteorologiilor ANM, disconfortul termic va fi în creștere semnificativă în zilele de luni-marți și miercuri.
"Valul de căldură se intensifică de luni. Este de fapt același val de căldură, cu pulsații de la o zi la alta. Marți temperaturile arting 40 de grade în Capitală", a declarat Mihai Hustiu de la ANM.
"Masa de aer rece din Europa Centrală pătrunde joi și în restul teritoriului- temperaturile scad semnificativ, chiar și în sud și est", a explicat meteorologul ANM, care a atras atenția că vor exista și fenomene extreme asociate acestei răciri..
Ciocnirea dintre frontul de aer mai rece și cel cald existent vor creea instabilitate accentuată, rafale violente ale vântului, cantități mari de apă, așteptate pentru joi-vineri.
Ce este "domul de căldură"
Domurile de căldură sunt destul de frecvente în zonele temperate, dar devin tot mai intense și mai regulate în zonele care nu cunosc de obicei o asemenea căldură extremă.
Europa va fi lovită, în perioada următoare, de un nou val de caniculă, meteorologii au declarat că „domul de căldură” continuă să se extindă peste jumătatea sudică a continentului, potrivit Romania TV.
Domul de căldură are loc atunci când o zonă de presiune ridicată rămâne deasupra unei mari părți a unei regiuni timp de câteva zile sau chiar săptămâni.
Asemenea unui capac pe o cratiță, acesta reține aerul cald sub el și poate provoca valuri de căldură cu temperaturi mult peste normal.
Aerul cald se extinde pe verticală în atmosferă, apoi presiunea ridicată de sus înseamnă că nu are pe unde să iasă și împinge aerul cald în jos.
Aerul cald se scufundă, se comprimă și se încălzește, ceea ce atrage mai multă căldură dedesubt.
ANM anunță cel mai puternic val de căldură de până acum
Potrivit sursei citate, duminică valul de căldură se va menţine în sudul teritoriului (judeţele: Dolj, Olt, Teleorman, Bucureşti, Giurgiu şi Călăraşi) unde local va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.
Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 35 de grade, iar cele minime între 18 şi 22 de grade.
De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a avertizat că luni (24 iulie) valul de căldură se va extinde în vestul, sudul şi parţial estul ţării.
Va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 18 şi 23 de grade.
Meteorologii subliniază că marţi valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul şi parţial în centrul ţării.