Donald Trump, inculpat penal. Fostul președinte al SUA este acuzat că ar fi încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020: ”Inculpatul a răspândit minciuni”
Donald Trump, fostul președinte american, a fost inculpat penal pentru complotul în vederea anulării înfrângerii în urma alegerilor din anul 2020.
Donald Trump a fost acuzat în cadrul anchetei avocatului special Jack Smith, de conspiraţie în vederea fraudării Statelor Unite; conspiraţie în vederea obstrucţionării unei proceduri oficiale; obstrucţionarea şi încercarea de obstrucţionare a unei proceduri oficiale; şi conspiraţie împotriva drepturilor.
,,Acuzatul ştia că sunt false, dar acuzatul le-a difuzat oricum''
Acesta se va prezenta joi la Tribunalul Federal din Washington, DC.
"La mai bine de două luni de la ziua alegerilor din 3 noiembrie 2020, inculpatul a răspândit minciuni potrivit cărora ar fi existat o fraudă care să determine rezultatul alegerilor şi că el ar fi câştigat de fapt", se arată în rechizitoriu.
"Aceste afirmaţii au fost false, iar acuzatul ştia că sunt false, dar acuzatul le-a difuzat oricum- pentru a face ca afirmaţiile sale false cu bună ştiinţă să pară legitime, pentru a crea o atmosferă intensă de neîncredere şi furie şi pentru a eroda încrederea publicului în administrarea alegerilor",
se mai arată în document.
Normele prezidențiale au fost spulberate de complotul pentru anularea alegerilor din anul 2020. De asemenea, a fost culminat un atac fizic de neconceput la Capitoliul SUA, de pe 6 ianuarie 2021. La acea dată, Congresul s-a întâlnit pentru certificarea victoriei președintelui Biden.
Înainte de acest lucru, Donald Trump s-a angajat într-o companie de presiune fără precedent față de legislatorii statelor, oficialii Departamentului de Justiţie şi chiar faţă de propriul său vicepreşedinte pentru a-i convinge să anuleze rezultatele din 2020.
La acel moment, Smith a declarat faptul că va solicita un proces rapid. De asemenea, el a încurajat membrii publicului să citească actul de acuzare.
Atacul din capitala naţiunii noastre, din 6 ianuarie 2021, a fost un atac fără precedent asupra sediului democraţiei americane şi, aşa cum este descris în rechizitoriu, a fost alimentat de minciuni", a declarat Smith.
"Minciuni ale acuzatului care au vizat obstrucţionarea funcţiei fundamentale a procesului de colectare, numărare şi certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către guvernul naţiunii americane", a mai adăugat el.
Mai mult decât atât, acuzarea susține faptul că Donald Trump și coautorii au "exploatat" atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA.
"Pe măsură ce au urmat violenţele, acuzatul şi coautorii au exploatat perturbarea prin redobândirea eforturilor de a ridica pretenţii false de fraudă electorală şi de a-i convinge pe membrii Congresului să amâne în continuare certificarea pe baza acestor pretenţii",
se arată în actul de acuzare.
De asemenea, acuzarea afirmă și faptul că Trump a înșelat mai mulți dintre cei care au provocat dezordine. Acesta i-a făcut să creadă că Mike Pence ar putea schimba rezultatele alegerilor pentru ca Trump să iasă învingător.
Cum a reacționat Donald Trump în acest caz?
Donald Trump a respins spusele că ar fi greșit în urma alegerilor din anul 2020.
Co-avocatul lui Donald Trump, John Lauro, a declarat faptul că acesta a fost pus sub acuzare pentru "ceea ce credea, politicile şi discursul politic pe care l-a desfăşurat în calitate de preşedinte".
Mai mult decât atât, Lauro critica acuzațiile, pe motivul că sunt o "regurgitare a acuzaţiilor din raportul din 6 ianuarie"
"Nimic nu a fost făcut într-un mod care să nu fie permis din punct de vedere constituţional. Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu a fost obstrucţionist", a declarat Lauro.