Procurorul districtual din comitatul Fulton, Fani Willis, a adus în discuție acuzații suplimentare, consolidând astfel complexitatea situației juridice în care se află Donald Trump, principalul pretendent la nominalizarea republicană pentru alegerile prezidențiale din 2024.

Rechizitoriul adus de juriul din Georgia, care are o componență de 98 de pagini, enumeră în total 19 inculpaţi şi 41 de capete de acuzare.

Toți cei acuzați sunt învinuiți de racketeering, o acuzație frecvent folosită pentru a viza membrii organizațiilor criminale, cu o posibilă pedeapsă de până la 20 de ani de închisoare.

Donald Trump a fost pus sub acuzare pentru a patra oară. Fostul președinte al SUA este acuzat că a încercat să smodifice rezultatul alegerilor din 2020 în statul Georgia

Citește și: Kim Jong Un începe pregătirile de război. El a solicitat creșterea producției de rachete: „Nivelurile calitative ale pregătirilor de război depind de dezvoltarea industriei de muniţii”

Pe lista celor 19 inculpați se regăsesc nume ca Mark Meadows, fostul şef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, dar şi avocaţii Rudy Giuliani şi John Eastman

"Trump şi ceilalţi inculpaţi acuzaţi în acest rechizitoriu au refuzat să accepte că Trump a pierdut şi s-au alăturat cu bună ştiinţă şi în mod deliberat unei conspiraţii pentru a schimba în mod ilegal rezultatul alegerilor în favoarea lui Trump", se precizează în rechizitoriul prezentat de juriul din Georgia.

Întregul caz a pornit de la o convorbire telefonică

Întregul caz a început de la o convorbire telefonică care a avut loc pe data de 2 ianuarie 2021, în care Trump l-a îndemnat pe Brad Raffensperger, cel mai înalt oficial electoral din Georgia, să

"găsească" suficiente voturi pentru a schimba rezultatul votului din acest stat. Raffensperger a refuzat să facă ceea ce i-a cerut fostul președinte american.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Patru zile mai târziu, susținătorii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite, în speranța că vor reuși să împiedice legislatorii să certifice victoria lui Biden. 

Citește și: Cum a ajuns o femeie însărcinată, mama a șase copii, în spatele gratiilor? Totul a fost o eroare!

Ancheta procurorului Willis se concentrează pe declarațiile consilierilor lui Trump, inclusiv Giuliani, care au îndemnat oficialii din Georgia să nu certifice alegerile în decembrie 2020. Raffensperger și Kemp, oficiali republicani, au respins afirmațiile false ale lui Trump, în contrast cu alți colegi de partid. Actul de acuzare cuprinde multiple infracțiuni, inclusiv mărturia falsă despre fraudarea alegerilor și încurajarea funcționarilor să încalce jurământul prin modificarea rezultatelor.

De asemenea, procurorii au evidențiat nereguli într-un sistem de vot rural din Georgia și hărțuirea unui lucrător electoral. Se sugerează și un plan presupus de subminare a procesului electoral din SUA prin liste false de electori. Actul de acuzare se extinde la nivel național, acuzând consilierii lui Trump că au promovat aceste teorii și în alte state, precum Arizona și Pennsylvania, pentru a schimba rezultatele. Trump respinge acuzațiile și îi acuză pe procurori de motivații politice.

Inculpații din dosar au timp să se predea autorităților până pe data de 25 august 2023

Procurorul care investighează cazul din 2021 a exprimat dorința ca procesul să aibă loc "în decurs de șase luni".

În paralel, 19 mandate de arest au fost emise, iar cei acuzați trebuie să se predea instanțelor de stat până vineri, 25 august, conform unor surse media americane.

În capitala statului sud-estic, Atlanta, un mare juriu a aprobat rechizitoriul după ce a ascultat mărturiile martorilor convocați de procuror. Juriul, format din cetățeni cu atribuții de investigație, a fost convocat de procurorul Fani Willis pentru a stabili dacă există suficiente dovezi pentru a-l acuza pe Donald Trump, în special pentru fraude electorale.

Citește și: „Regele Criptomonedelor” va merge la închisoare după ce judecătorii i-au respins cauțiunea

Ancheta a fost inițiată în urma unui apel telefonic din ianuarie 2021 al lui Donald Trump, în care acesta îndemna un înalt funcționar local să găsească voturi pentru a câștiga alegerile prezidențiale în statul Georgia.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Pentru a preveni posibile presiuni sau violențe, s-au instalat bariere de securitate în fața tribunalului din Atlanta.

După punerea sub acuzare de către juriu, inculpații din Georgia vor fi oficial acuzați în instanță, unde li se va citi în mod oficial acuzația. Vor fi rugați, de asemenea, să pledeze- vinovat sau nevinovat.

Avocatul lui Trump ar putea solicita renunțarea la punerea sub acuzare, însă se poate pleda nevinovat fără a fi prezent în instanță.

De asemenea, se va stabili cauțiunea. În mod similar până acum, este probabil ca Trump să fie eliberat, în schimbul promisiunii că se va prezenta pentru a se confrunta cu acuzațiile în timpul procesului.

Citește și: Președintele SUA, Joe Biden, a declarat stare de dezastru major în Hawaii. Pentru a scăpa de incendii, oamenii au sărit în ocean


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si