Dorel Săndesc, declarații despre situația de la Spitalul Sfântul Pantelimon. ,,Toate secțiile au avut perioade cu mai multe decese decât media anuală''
Dorel Săndesc a făcut mai multe mărturisiri în cazul scandalului de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală!
Dorel Săndesc: „Asta e cheia problemei, doza de noradrenalină, și poate fi verificată în documente''
Atunci când a fost întrebat dacă se poate verifica dacă a fost dată o doză mai mică pacienților decât necesarul, acesta a explicat că „asta e cheia problemei”.
„Asta e cheia problemei, doza de noradrenalină, și poate fi verificată în documente, în sistemul electronic al spitalului. Acest medicament are o particularitate cu totul deosebită, în sensul în care doza recomandată variază foarte mult, doza maxima față de doza minimă poate fi de 300 de ori mai mare și să fie în range-ul dozelor corecte, pentru că e un medicament puternic și are efectul în funcție
de caracteristicile pacientului, astfel încât medicul trebuie să adapteze doza la fiecare pacient.
Asta face paradoxul aparent că, de exemplu, aceeași doza, să zicem 10 micrograme, dată la doi pacienți, să fie ok la unul, dar să nu fie ok la celălalt”, a mai declarat Dorel Săndesc, șeful secției ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara și prim-vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă.
Efectele noradrenalinei, în doză prea mare
Acesta a evidențiat faptul că medicamentul, în doză prea mare, poate produce efecte grave.
„De aceea, e foarte greu să acuzi generalizator că toți pacienții au primit doze incorecte. Trebuie un nivel de expertiză serios, ca să poți trage concluzia aceasta.
Asta mă face să cred că această acuzație e cel putin suspectă, pentru că nu poate să aibă o baza științifică, mai ales că înțeleg că a fost făcută de o asistentă care nu are expertiza necesară”, a declarat acesta.
De asemenea, Dorel Săndesc a mai adăugat că „fără îndoială că pare un număr foarte mare când auzi cifra izolată, dar în ATI rata deceselor nu e una constantă”.
„Există o medie a deceselor și la nivelul spitalului, care include și decesele din ATI. Se menține în aceeași limită, dar există o dinamică în funcție de pacienții care sunt într-o perioadă. Toate secțiile au avut perioade cu mai multe decese decât media anuală. Acest număr nu poate constitui în sine un cap de acuzare. Sigur că trebuie să atraga atenția, dar acest lucru se face, de obicei, pentru a analiza și a vedea care e cauza”, a
mai declarat medicul.