In articol:
Trei persoane au fost arestate preventiv și alte zece au fost plasate sub control judiciar, în dosarul în care procurorii DIICOT Ploiești au destructurat un grup infracțional profilat pe înșelăciuni cu criptomonede. Conform anchetatorilor, grupul infracțional era bine organizat, unii dintre membrii săi contactând clienți, alții convingându-i să suplimenteze fondurile investite, în timp ce alţi membri din grup transformau criptomonedele în dolari.
Potrivit informațiilor date publicității joi de către anchetatori, membrii grupului infracțional acționau pe trei paliere, fiecare având roluri bine definite.
Ce au transmis autoritățile
Astfel, membrii din primul palier contactau potențiali clienți interesați să investească bani în criptomonede şi îi învățau pe aceștia cum să îşi deschidă cont pe o platformă.
Citește și: Captură spectaculoasă în trafic: Român condamnat în Italia și dat în urmărire, prins în Călărași de poliție
Pe al doilea palier, membrii grupului îi contactau pe cei care investiseră deja pentru a-i convinge să suplimenteze fondurile.
„Acestora le-ar fi fost create, de obicei la telefon, sentimente de euforie prin falsa reprezentare a profesionalismului lor în activitățile de trading întreprinse, activităţi care, în realitate, ar fi generat pierderi”, transmit
Al treilea palier era reprezentat de liderul grupului infracţional, administrator al firmei care era folosită drept faţadă pentru înşelăciuni. Alături de acesta mai activa o persoană, care deţinea contul utilizat pentru colectarea de fonduri.
În realitate, criptomonedele transferate de persoanele înşelate în conturile firmei erau convertite de membrii grupului infracţional în dolari, cea mai mare parte a sumelor fiind folosită în interes personal.
Au existat clienţi mai vechi, cărora li s-au restituit bani, după ce au solicitat în mod insistent acest lucru.
Prejudiciul cauzat astfel depășește 4,71 milioane de dolari americani.