La aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT clasează parțial dosarul 10 august. Procurorii DIICOT spun că nu există probe că a fost vorba despre o tentativă de lovitură de stat, așa cum a susținut Jandarmeria Română. DIICOT susține și că nu ar fi fost pregătită din timp reprimarea protestului, așa cum au afirmat o parte dintre manifestanții care au făcut plângeri penale împotriva jandarmilor.
În plus, conducerea Jandarmeriei de la acea vreme a fost scoasă de sub urmărire penală.
Citeste si: O vedetă Youtube a murit la doar 24 de ani. Tânăra urma să devină mămică în curând
Reacția procurorului general, Gabriela Scutea
După ce procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul protestelor diasporei din 10 august 2018, din Piața Victoriei, fiind cercetate doar câteva abuzuri punctuale ale jandarmilor, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a reacționat printr-o scurtă declarație de presă, ținută în fața instituției pe care o conduce.
Citeste si: Județul cu un singur cetățean infectat cu COVID-19
Procurorul general, Gabriela Scutea, a afirmat că dosarul 10 august continuă, pentru ”stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest”. ”Acest dosar, cunoscut sub numele de 10 august, în continuare se derulează pentru stabilirea adevărului, pentru elucidarea acuzaţiilor şi sesizării formulate din oficiu privind agresiunea asupra cetăţenilor care au participat la protest”, a declarat Gabriela Scutea.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Potrivit șefei Ministerului public, analiza faptelor efectuată în Ordonanța DIICOT are deschisă contestarea pe cale ierarhică. "Are deschis la studiul dosarului de către persoanele interesate și, în context foarte larg, posibilitatea examinării oricăror împrejurări noi care pot să determine redeschiderea cercetărilor", a precizat Scutea.
Citeste si: Au fost votate amenzi de 15.000 de lei! Ce contravenție se plătește scump de-acum înainte
Cine a scăpat de urmărirea penală după violențele din 10 august
Dosarul violenţelor de la protestul din 10 august 2018, din Piaţa Victoriei, a fost clasat în ceea ce priveşte săvârşirea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale, dar şi în ceea ce priveşte acuzaţiile la adresa coordonatorilor intervenţiei forţelor de ordine.
Citeste si: Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir
După clasarea unor acuzații, au scăpat de urmărirea penală colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.
Citeste si: Un oraș din America este "noul Wuhan"
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Procurorii DIICOT spun totuși că în cazuri punctuale unii jandarmi au intervenit cu violență împotriva protestatarilor, astfel că vor fi cercetați pentru purtare abuzivă de către Parchetul Militar.
Mai exact, procurorii spun că aceștia "ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost investiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari".