Cererea DIICOT s-a plimbat mai multe luni între instanţe, deoarece judecătorii nu erau lămuriţi cine are competenţa de a soluţiona acest caz, transmite Agerpres.

Prin decizia definitivă de azi, dosarul "10 august" va fi clasat, iar foştii şefi ai Jandarmeriei nu vor fi urmăriţi penal pentru intervenţia împotriva manifestanţilor la mitingul din Piaţa Victoriei din august 2018.

Citeste si: Decizie șocantă în cazul șoferiței care a ucis două fete, după ce s-a urcat băută la volan

Dosarul gazării protestatarilor pașnici, clasat

Pe 4 august 2020, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului "10 august" şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie: colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică.

Decizia trebuia însă aprobată de un judecător, iar cererea DIICOT a fost trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, instanţa care hotăra pe 10 august 2020 că nu are competenţa materială de a soluţiona cererea procurorilor şi a trimis dosarul la Tribunalul Bucureşti.

Citeste si: Atenție șoferi! Se schimbă Codul Rutier, iar șoferii riscă o amendă de 725 de lei

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În ordonanţa de redeschidere a anchetei, Giorgiana Hosu explica faptul că procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în dosarul ''10 august'' şi nici nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii. Mai mult, Giorgiana Hosu arăta că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.

Detalii revoltătoare din "ordonanța de clasare"

Totodată, nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali- Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan.

În plus, spunea Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar şi nu au fost solicitate mai multe probe de natură tehnică, în condiţiile în care o parte din înregistrările video aflate la dosar nu au putut fi accesate.

Procurorul Doru Stoica invoca în ordonanţa de clasare "credinţa sinceră" a autorităţilor în aplicarea legii şi o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

Procurorul susţinea că nu toate "victimele colaterale" ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi "victime inocente". El recunoştea că deciziile luate de autorităţi în gestionarea protestului din Piaţa Victoriei nu au fost perfecte, însă, în condiţiile în care unii protestatari paşnici îi încurajau pe cei violenţi să exercite acte de agresiune împotriva jandarmilor, singura constantă pentru gestionarea situaţiei a fost "mai stricta aplicare a legii".

"Într-o dinamică a evenimentelor pe parcursul cărora ambivalenţa 'protestatar paşnic- protestatar violent', respectiv 'protestatar violent- protestatar paşnic' s-a succedat cu repeziciune şi a cuprins o masă mare de participanţi la adunarea publică de protest, singura constantă de natură a permite gestionarea situaţiilor cu potenţial degenerativ la adresa ordinii publice şi siguranţei cetăţeanului a constituit-o mai stricta aplicare a legii.

(...) Deciziile luate la faţa locului nu sunt perfecte, însă ele vor trebui fundamentate pe o credinţă sinceră în aplicarea legii", spunea procurorul DIICOT.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

El invoca dispoziţii CEDO, în sensul că utilizarea forţei de către reprezentanţii statului poate fi justificată atunci când se bazează pe "credinţa sinceră", chiar dacă ulterior se dovedeşte că intervenţia a fost greşită.

"Curtea Europeană a Drepturilor Omului a hotărât că 'utilizarea forţei de către agenţi ai statului poate fi justificată(...) în cazul în care se bazează pe credinţă sinceră, care este percepută, din motive întemeiate, valabilă în acel moment, dar care ulterior se dovedeşte a fi greşită. A se considera altfel ar însemna impunerea unei sarcini nerealiste asupra statului şi a legii în îndeplinirea îndatoririlor lor, poate chiar în detrimentul vieţii lor şi a celorlalţi'", explica procurorul citat.

Reacția lui Klaus Iohannis după clasarea Dosarului 10 august

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la sfârșitul lunii iunie, referindu-se la decizia DIICOT de a clasa dosarul 10 august, că ''este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă''.

"Atunci când a fost evenimentul din 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă că măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate şi, în consecinţă, au apărut diferite relatări, filmări şi s-a constituit un dosar penal pe care l-a analizat DIICOT. Am foarte mare încredere în sistemul de justiţie din România şi eu, împreună cu dumneavoastră, împreună cu multe milioane de români, ne-am luptat ca să păstrăm independenţa justiţiei, adică niciun politician să nu se amestece în mersul dosarelor. Nici preşedintele. Şi atunci nu pot să vă spun decât unele opinii personale şi să îmi exprim convingerea că justiţia din România va face dreptate şi cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere. Iar în ce priveşte această fază, concretă, procedurală(...), personal, ca şi mulţi alţi români, suntem de părere că este de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speţă", a afirmat preşedintele, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si