Dosarul "Balena Albastra" din Romania a fost clasat. Seful DIICOT sustine ca nu exista victime
Care e adevarul in privinta jocului ucigas Balena Albastra? Au existat si in Romania grupuri care au incercat sa determine copiii sa-si puna capat zilelor? Seful DIICOT spune ca nu, iar dosarul a fost clasat. Cateva intrebari raman insa fara raspuns.
Daniel Horodniceanu, seful DIICOT: "De ce a fost clasat dosarul balena albastra? Pentru ca autorii care se gaseau pe teritoriul federatiei ruse au fost prinsi si incarcerati in acel loc."
Este declaratia de astazi a sefului DIICOT, la cateva zile dupa ce procurorii din subordinea sa au clasat dosarul.
Daniel Horodniceanu: "o discutie ulterioara spunea ca toate sinuciderile in acest caz nu au avut legatura cu jocul, pana la urma. Cu atat mai mult se putea da clasare la dosarul balena albastra. Dar se vehicula si ca acele sinucideri ar fi fost determinate de alte persoane? Nu s-a probat acest lucru pana in final. Nu a fost gasita nicio persoana care putea inlesni sinuciderea acelor persoane."
O intrebare ramane insa. Nu numai presa a vorbit despre faptul ca in Romania au fost cazuri de copii si adolescenti implicati in acest joc ucigas. Un comunicat dat publicitatii in aprilie anul trecut de un procuror din Sibiu venea cu date concrete in ceea ce priveste o eleva de liceu din Sibiu.
"(...) minora(... )a descarcat, pe telefonul sau mobil, jocul intitulat "Balena albastra" si a inceput a-l juca(...),
s-a apreciat ca exista date si indicii temeinice ca decesul(...) nu a fost unul accidental, ci un act de suicid determinat de persoane ramase neidentificate pana la acest moment".
sursa: Prim procuror Ion Vestemean, in calitate de purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu.
Comunicatul respectiv anunta o conferinta de presa, care a fost anulata in scurt timp. Ba, mai mult, nimeni nu a mai vrut sa lamureasca afirmatiile despre persoanele neidentificate care ar fi incurajat-o pe fata sa-si puna capat zilelor.
Si nu a fost singurul caz. In urma cu un an, Jocul "Balena Albastra" venit de pe un site rusesc a facut mai multe victime in randul copiilor din fosta Uniune Sovietica, inclusiv in Moldova. O inregistrare tulburatoare a fost facuta de o tanara care a reusit sa scape in ultimul moment din capcana mortala,
"Eu v-am iubit pe toti. Da, administratorul m-a amenintat, eu am vrut sa ies din joc, dar nu am putut.
El m-a amenintat ca-mi va omora familia. Eu am balena. Eu v-as arata-o, daca as avea blit".
Si in Romania 10 cazuri au fost investigate de anchetatori: 5 ale unor copii care s-au sinucis si 5 ale unor copii care si-au provocat rani. Din cate spune acum seful DIICOT, in niciunul nu s-a confirmat faptul ca cineva i-ar fi incurajat pe copii sa-si puna capat vietii. Asta nu inseamna ca Internetul e insa sigur pentru copii.
Daniel Horodniceanu: "Materiale de exploatare sexuala a copiilor sunt inca produse de infractori, se inregistreaza o crestere a volumului materialelor auto generate, de cele mai multe ori rezultand din actiuni de constrangere sau santaj."