Două adăposturi reciclabile, construite la Letea, în Delta Dunării!
Două adăposturi experimentale, realizate cu materiale locale, complet reciclabile au fost construite recent, în Delta Dunării.
Inițiativa și realizarea lucrărilor aparține Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”, cele două construcții fiind amplasate în Letea. Conceptul arhitectural al construcțiilor aparține studenților de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, în colaborare cu studenții de la Universitatea Tehnică din Viena- TUW.
Primul adăpost amplasat în nordul satului Letea, are o formă semisferică și este orientat spre canalul Magearu, cu rol de umbrar pentru turiști sau pescari.
Al doilea adăpost, situat în exteriorul pădurii Letea, adiacent potecii pe care animalele merg la adăpat, poate servi deopotrivă, la protejarea faunei de intemperii (caniculă, furtună, viscol) și pentru amplasarea unei iesle, dar și ca popas pentru turiști. S-a folosit în acest caz structura unei salcii bătrâne, pe jumătate uscate, completată cu ramuri căzute, placate apoi cu stuf și nuiele, din răchită.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
”Prin acest proiect, dorim să revitalizăm vechiile tradiții rurale, unde adăposturile tradiționale, integrate perfect în natură, reprezintă viitorul verde pentru Delta Dunării, dar și să ne îndeplinim menirea, pentru care noi existăm ca ONG, și anume să protejăm fauna și flora Deltei Dunării, să păstrăm un echilibru sănătos pentru ecosistemele din Delta Dunării, susține Delia Popescu, președintele Asociației ”Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării”.
„Scopurile realizării acestor adăposturi au fost deopotrivă, învățarea tehnicilor tradiționale de construire, dar și mesajul reinventării unor astfel de adăposturi, utilizate pe scara largă, în trecut și pe care astăzi, le întâlnim în bună măsură, realizate din materiale sintetice și care poluează mediul înconjurător” a explicat Marius Voica, conf.dr. arhitect al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”.
Asociația Salvați flora și fauna Deltei Dunării este un ONG ce se implică în mod activ, în diverse acțiuni educaționale despre Delta Dunării, având în derulare de 2 ani un amplu program de educare și conștientizare despre Delta Dunării, program adresat copiilor și adulților, prin acțiuni educaționale săptămânale, desfășurate atât în București, în cadrul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” cât și în țară, în diverse școli și licee.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Asociația Salvați Flora și Fauna Deltei Dunării, fondată în anul 2007, are ca scop protejarea faunei și florei din Delta Dunării, protejarea speciilor de plante și animale amenințate cu dispariția, stoparea, prevenirea poluării și a braconajului, promovarea pescuitului sportiv și a turismului ecologic în Delta Dunării cât și semnalarea autorităților a tuturor neregulilor constatate.