Pe baza informațiilor primite de la autoritățile ucrainene, agenția internațională pentru securitate nucleară (AIEA) a informat că conexiunea la rețeaua centralei Khmelnytski a fost complet pierdută din cauza atacurilor militare ale rusilor din vecinătatea ei.

Citește și: Noi atacuri masive ale Rusiei în Ucraina. Anunț de ultim moment de la Kremlin

Acest lucru a forțat centrala nucleară să se bazeze temporar pe generatoare diesel pentru energie electrică de rezervă.

Între timp, cele două reactoare ale centralei au fost oprite, oprindu-se livrarea de energie electrică către gospodării, fabrici și alte facilități.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Papa Francisc îi cere ajutor lui Dumnezeu în încetarea războiului din Ucraina: „Grăbește-te, Doamne!”

Uzina și-a recăpătat alimentarea cu energie din afara amplasamentului doar după nouă ore.

Probleme și la centrala nucleară Rivne

O altă centrală nucleară situată tot în vestul Ucrainei – Rivne – a pierdut legătura cu una dintre liniile electrice de 750 kV din cauza bombardamentelor rusești, transmite Pravda.ua.

Citește și: Volodimir Zelenski, un nou mesaj după evenimentul din Polonia

Drept urmare, această stație și-a redus puterea de ieșire, iar una dintre cele patru unități a fost deconectată automat.

La ora 04:00 pe 16 noiembrie, CNE Rivne a reușit să restabilească alimentarea cu energie a rețelei electrice ucrainene.

Ce spune șeful AIEA, Rafael Grossi 

Rafael Mariano Grossi, director general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)

„A fost vorba de incidente foarte îngrijorătoare. Ele arată potențialele riscuri de securitate nucleară cu care se confruntă toate instalațiile nucleare ale Ucrainei în timpul acestui război teribil, nu doar Centrala Nucleară din Zaporojie. Pierderea de putere de ieri demonstrează în mod clar că siguranța nucleară din Ucraina poate lua brusc o turnură nefavorabilă, crescând riscul unei urgențe nucleare”, a spus Grossi.

Citește și: Mai multe localități din Republica Moldova au rămas fără electricitate, în urma bombardamentelor din Ucraina


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si