Autoritățile franceze au anunțat că urmează să stabilească identitatea celor două victime și continuă căutările sub ruine.

Două persoane au fost găsite fără viață sub dărâmăturile din Marsilia

Autoritățile franceze au declarat că extragerea cadavrelor a fost una dificilă, din cauza “dificultăţilor deosebite ale intervenţiei” .  

Citește și: O explozie a dărâmat un bloc din Marsilia

“În această noapte durerea este mare. Facem totul pentru ca operaţiunile de căutare să desfăşoare fără probleme”, a reacţionat primarul Marsiliei, Benoit Payan.

Un bloc de patru etaje s-a prăbușit în noaptea de Paște

O explozie puternică a provocat în noaptea de sâmbătă spre duminică prăbuşirea unei unui bloc de locuinţe cu patru etaje din centrul oraşului Marsilia. Autorităţile au anunţat până în prezent şase răniţi, în timp ce printre dărâmături ar putea fi prinse între patru şi zece persoane, iar bilanţul ar putea fi mult mai grav, relatează presa franceză.

Citește și: Incendiu devastator la Biserica de lemn în stil maramureşean din Parohia Borşa Complex

„Incendiul este încă în desfășurare  în acest moment", a confirmat duminică în jurul prânzului ministrul de interne Gérald Darmanin, sosit de locul tragediei. „Nu putem interveni în mod clasic, deoarece apa nu ar trebui să împiedice eventualele victime să supraviețuiască", a

explicat el.

Primarul din Marsilia, Benoît Payan, a vorbit la rândul său despre "un fenomen rar de foc persistent" cu care se confruntă pompierii "de câteva ore, la temperaturi foarte ridicate".

Citește și: VIDEO| Un bloc de patru etaje s-a prăbușit în noaptea de Paște. Alte două clădiri din jur s-au prăbuşit

„Credem că sunt între 4 şi 10 persoane sub dărâmături",

a anunțat ministrul de Interne Gérald Darmanin. El a spus că bilanţul provizoriu este de "şase persoane rănite, dintre care cinci se află în stare de urgenţă relativă".

„Niciuna dintre ele nu se află între viaţă şi moarte", a precizat el.

În total, sunt „aproximativ treizeci de clădiri care sunt acum vizate de evacuări".

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

„Nu putem şti ce a provocat explozia" pentru moment, a conchis el.

Citește și: VIDEO. Momentul șocant în care o mașină e înghițită de o groapă uriașă cu apă clocotită. Doi copii, la bord

„Prioritatea noastră absolută rămâne căutarea de supraviețuitori în dărâmăturile de la numărul 17", a declarat primarul Marsiliei, Benoît Payan.

Blocurile parţial avariate de la nr. 15 şi nr.19 din strada Tivoli au fost evacuate după prăbușirea de la nr. 17. Alte clădiri vor fi evacuate în cursul zilei.

Cum s-a întâmplat totul

Explozia şi prăbuşirea clădirii a antrenat prăbuşirea parţială a altor două clădiri din apropiere şi a declanșat un incendiu care a complicat eforturile de salvare, a declarat primarul Benoit Payan.

Citește și: Un șofer pe utilaj de deszăpezire a fost găsit mort în biroul instituției

„Aş dori să ne pregătim pentru o situație dificilă- am putea avea victime astăzi", a declarat Payan, adăugând că răniţii găsiţi până acum se află în spital într-o situaţie "de relativă urgentă".

În timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, 80 de persoane au fost evacuate, potrivit serviciilor de salvare.

Citește și: UPDATE: Trei persoane au fost rănite în urma unei explozii la o navă aflată în Şantierul Naval Midia

„Incendiul îngreunează găsirea victimelor", a declarat pentru BFMTV comandantul Laurent de la serviciile de salvare din Marsilia.

Cauza exactă a exploziei nu a fost determinată

Tragedia s-a petrecut după miezul nopții, în jurul orei locale 00.40 (1.40, ora României) într-o zonă rezidenţială din cartierul Plaine, cunoscut pentru restaurantele, barurile şi viaţa sa de noapte. Zece ore mai târziu, operațiunile de salvare continuau, iar primarul a avertizat că sunt de așteptat şi mai multe victime. Deocamdată, cele cinci persoane rănite transportate la spital sunt locatari ai clădirilor învecinate, iar în total 33 de persoane au primit îngrijiri, potrivit AFP.

Citește și: Incendiu puternic la Caraș-Severin: două case au fost mistuite de flăcări

Pompierii se luptau în continuare cu un incendiu violent care a izbucnit printre dărâmături, îngreunând căutările. Peste o sută de oameni, sprijiniţi de numeroase echipamente, sunt implicați în operațiunile de salvare, dar echipele de căutare cu câini nu au putut intra în acţiune deocamdată deoarece căldura degajată de incendiu este prea intensă.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a sosit la faţa locului duminică dimineață, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron a transmis un mesaj pe Twitter. "Gândurile mele sunt alături de cei afectați şi de cei dragi lor", a scris el. "Căutările continuă cu resurse semnificative desfășurate. Le mulțumesc pompierilor şi salvatorilor care au fost mobilizați", a spus şeful statului. Premierul Elisabeth Borne a anunţat, la rândul ei, că urmăreşte "cu atenție şi emoție situația de la Marsilia".

Citește și: Rămășițe ce par a fi umane au fost descoperite în timpul unor lucrări de amenajare în oraşul Deva

Procurorul din Marsilia, Dominique Laurens, a anunţat deschiderea unei anchete pentru "leziuni involuntare" şi va susține un briefing de presă în cursul serii.

Alte imobile de pe stradă au fost evacuate chiar în noaptea de Paşte, ca măsură de siguranţă, iar locuitorii lor au fost duşi în şcoli ca măsură de urgenţă.

În noiembrie 2018, prăbuşirea a două clădiri de pe Rue d'Aubagne, într-un alt cartier central din Marsilia, Noailles, a ucis opt persoane şi a stârnit un val de indignare împotriva locuinţelor precare din acest oraş, unde 40.000 de persoane trăiesc în mahalale, potrivit ONG-urilor.

Citește și: Un bărbat din Satu Mare a fost găsit carbonizat în propria locuință

Însă ipoteza unei clădiri insalubre care s-a prăbuşit duminică a fost exclusă de primar şi prefect. "Nu a existat niciun ordin de pericol pentru această clădire şi nu este vorba de un cartier catalogat ca având locuinţe insalubre", a declarat prefectul, citat de AFP.

Citește și: Explozie la spălătorie

Marsilia a cunoscut mai multe prăbuşiri mortale de clădiri în ultimii 40 de ani. La 11 ianuarie 1981, opt persoane au murit şi 16 au fost rănite în cartierul sărac Canet, când clădirea în care locuiau s-a prăbuşit. Cinci persoane au murit în 1985 într-o explozie accidentală într-o clădire de lângă Boulevard du Prado, iar la 20 iulie 1996, o explozie de gaz a aruncat în aer o clădire de şapte etaje din apropierea gării Saint-Charles, provocând moartea a 4 persoane şi rănirea altor 26.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si