Două persoane din Iași și Pașcani, infectate cu virusul West Nile. Care sunt recomandările Direcției de Sănătate Publică
Două persoane din municipiile Pașcani și Iași au fost infectate cu virusul West Nile. În acest context, Direcția de Sănătate Publică a cerut primăriilor din aceste localități, intensificarea măsurilor de dezinsecție împotriva țânțarilor. De asemenea, a oferit recomandări de prevenție a infecției cu acest virus.
Vineri, potrivit DSP Iași, două persoane din Iași și Pașcani au fost infectate cu virusul West Nile. În cazul celor două persoane a fost necesară internarea în spital, potrivit news.ro.
„ Au fost recoltate probe de la cei doi pacienţi şi trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj pentru stabilirea diagnosticului. În data de 23 august s-au primit rezultatele care confirmă prezenţa infectiei cu virusul West-Nile.
Pacienţii au fost internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, unde s-a administrat tratamentul specific. În momentul de faţă, unul dintre pacienţi este externat, iar celălalt prezintă o stare generală bună ”, a declarat conducerea DSP Iaşi.
DSP Iași a solicitat primăriilor municipale din Iași și Pașcani, intensificarea măsurilor de dezinsecție împotriva țânțarilor. Aceștia pot fi transmițători ai virusului West Nile.
„De reținut este că principala cale de transmitere la om este prin înțepătura țânțarilor. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic, atingere sau sărut! Transfuziile pot fi o sursă de infecție. Practic orice persoană, indiferent de vârstă înțepată de țânțari este predispusă la infectarea cu virusul West Nile însă probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este totuși redusă.
90% dintre cei infectați nu prezintă simptome însă manifestările pot fi diverse începând de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală.
Riscul de îmbolnăvire severă și deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune. Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni iar efectele neurologice pot fi permanente”, a explicat medicul de la UPU Iași, pentru Știrile Kanal D.
Care sunt recomandările DSP Iași?
Pentru ca oamenii să se protejeze împotriva infectării cu virusul West Nile, trebuie să evităm să ne expunem la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
De asemenea, este recomandat să utilizăm substanțe chimice repelente pentru țânțari, să împiedicăm pătrunderea țânțarilor în casă, prin plasele de protecție la ferestre.