Mulți părinți, uneori chiar la indicația pediatrului și cu rețetă de la acesta, administrează în mod greșit copiilor mai mici de patru ani novocalmin supozitoare. De altfel, și pe prospect se precizează că el este contraindicat sub această vârstă.

Alvotor, locamin, algocalmin şi varianta de supozitor novocalmin sunt medicamente care conțin toate substanța numită metamizol sodic, parte din grupa medicamentelor analgezice, antipiretice (care combat febra) și antiinflamatoare. De altfel, metamizolul sodic este o substanță controversată,  interzisă în multe țări după ce s-a descoperit că poate declanșa o maladie fatală.

În România, medicamentele care conțin această substanță se pot elibera doar cu rețetă.

Citeste si: VIDEO| Paracetamolul a băgat în spital un băiat de 19 ani! Starea lui este gravă

Părinții apelează adesea la ele în caz de febră mare, care nu cedează la uzualele antitermice paracetamol și ibuprofen. Dintre toate, novocalminul este singurul care nu se poate administra la vârste mai mici de patru ani și care necesită mai multă prudență.

La ce riscuri vă expuneți copilul mic când îi administrați novocalmin și în ce situații poate fi dat ne explică dr. Mihai Craiu, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului:

Când putem administra novocalmin copiilor?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Dr. Mihai Craiu: Pot să vă spun doar ceea ce spune Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), și anume că este contraindicată administrarea de rutină a novocalminului supozitoare. De altfel, el este interzis în peste 120 de țări din lume.

ANMDM îl recomandă, conform rezumatului caracteristicilor produsului, la copiii cu vârstă mai mare de 4 ani și în cazul în care aceștia sunt refractari la administrarea medicamentelor uzuale recomandate de protocoale, adică atunci când au febră rezistentă la antitermice.

Ar trebui, deci, să fie ultima opțiune după ce ai administrat diverse suspensii sau supozitoare cu paracetamol, ibuprofen, diclofenac și așa mai departe. Mă refer strict la patologia pediatrică, pentru că adultul are un antitermic mult mai potent decât novocalminul: aspirina (acidul acetilsalicilic), total interzisă în cazul copiilor.

Citeste si: Dr. Constantin Chiurciu, românul care a revoluționat medicina cu invențiile sale, a murit

Sunt părinți și chiar medici pediatri care administrează novocalmin și copiilor mai mici de patru ani.

Dr. Mihai Craiu: Pe site-ul ANMDM puteți vedea foarte clar recomandările. În rest, sunt păreri personale și tentația de a ieși dintr-o situație dificilă pe o scurtătură, pentru că metamizolul sodic este un medicament foarte eficace.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Este adevărat că, în 99% dintre cazuri, nu se întâmplă nimic, dar, în situațiile în care merge prost, medicul nu este acoperit de polița de malpraxis.

De ce este periculos novocalminul la copiii sub patru ani, iar celelalte medicamente cu metamizol sodic nu?

Dr. Mihai Craiu: Pentru că viteza de absorbție din mucoasa rectală și cinetica lui sunt discret diferite. În timp ce în mucoasa rectală, substanța activă se absoarbe în circulația sistemică, administrarea pe cale orală presupune o metabolizare parțială, pentru că trece prin filtrul ficatului și îl modulează. În cele din urmă, substanța activă ajunge tot în sânge, tot transmucos, dar unul trece prin filtrul ficatului, iar celălalt nu, de unde și potențialul toxic mai mare.

Mai mult pe totuldespremame.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si