Dragobete 2023. De Dragobete se sărbătorește iubirea și este o zi egală celei de Sfântul Valentin sau Valentine’s Day care este împrumutată.

Ziua de 24 februarie de Dragobete este specială pentru cupluri. În 2023 Dragobetele pică la mijlocul săptămânii, românii de pretutindeni sărbătoresc această zi deosebită. În popor se spune:   „Azi e Dragobetele, se sărută fetele.”.

 

În ziua de Dragobete este prăznuită și   „Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Citește și: Idei de cadouri care o vor surprinde primăvara aceasta

Dragobete 2023.

Dragobete 2023. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?

[Sursa foto: Pexels.com]

Conform mitologiei românești, Dragobetele era chiar zeul tinereții. Acesta era denumit și zeul veseliei și al iubirii.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În unele zone din România, sărbătoarea iubirii este marcată pe 28 februarie, 1, 3 şi 25 martie, iar Dragobetele se mai numește, în funcție de regiune:

  • Cap de primăvară
  • Sântion de primăvară
  • Ioan Dragobete
  • Drăgostițele
  • Năvalnicul
  • Logodna

Dragobete 2023.

Dragobete 2023. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce semnifică ziua de Dragobete?

Dragobetele este un personaj transmis din generație în generație, încă de la vechii daci. Dragobetele a fost transformat ulterior într-un protector al tinerilor și patron al iubirii.

În legenda populară, se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia.

El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale. În prezent, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone. Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă.

Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfânt al Paștelui. 

Citește și: Felicitări de Ziua Îndrăgostiților 2023. Cele mai frumoase mesaje și urări pentru îndrăgostiți. „Încă am fluturi în stomac atunci când te văd, chiar dacă te-am mai văzut de un milion de ori! Te iubesc!”

Se spune că cei care sărbătoresc Dragobetele sunt feriți de boli, mai ales de febră și că gospodarii sunt ajutați să aibă un an îmbelșugat.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Dragobete 2023.

Dragobete 2023. Ce nu este bine să faci în această zi de sărbătoare?

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce nu este bine să faci în ziua de Dragobete?

Pentru că este o sărbătoare este a renașterii naturii, pe 24 februarie 2023, în ziua de Dragobete, nu se sacrifică şi nu se cumpără animale.

Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, nu ai voie să cârpeşti, coşi, speli sau să calci nimic de ziua lui. Singurul lucru pe îți dă voie să îl faci este curăţenia în casă, primenind căminul pentru ca anul ce vine să fie cu spor, belşug şi dragoste pentru toţi cei ce locuiesc în casă.

Se spune că trebuie să petreci în ziua de Dragobete şi să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul tot anul.

Citește și: Urări de Valentine's Day 2023. Mesaje și felicitări pentru 14 februarie: ”Răbdarea, loialitatea şi încrederea ta în mine m-au ajutat să trec peste orice obstacol”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si