Dragobete 2023. Iată ce tradiții există de Ziua Iubirii!

Cine a fost Dragobetele?

Dragobete 2023: Obiceiuri românești de Ziua Îndrăgostiţilor pentru 24 februarie

Dragobete 2023: Obiceiuri românești de Ziua Îndrăgostiţilor pentru 24 februarie

[Sursa foto: PixaBay]

În legenda populară, se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia.

El era un tânăr chipeș, iubăreț, care seducea toate femeile care-i apăreau în cale. În prezent, Dragobetele reprezintă simbolul suprem al dragostei autohtone.

Citește și: Dragobete 2023. Tradiții și obiceiuri străvechi. Cum era sărbătorită iubirea acum mulți ani?

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Celebrarea Dragobetelui se bucură de o simbolistică aparte, extrem de bogată și interesantă. Acesta reprezintă atât începutul, cât și sfârșitul, începerea unui nou anotimp, moment în care natura începe să prindă viață, dar și sfârșitul desfrâurilor lumești deoarece începe Postul Sfânt al Paștelui.

Tradiții în ziua de Dragobete, 24 februarie 2023

Dragobete 2023: Obiceiuri românești de Ziua Îndrăgostiţilor pentru 24 februarie

Dragobete 2023: Obiceiuri românești de Ziua Îndrăgostiţilor pentru 24 februarie

[Sursa foto: PixaBay]

De Dragobete, fetele trebuie să se întâlnească cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul întregului an. Totodată, în sate se credea că fetele care ating un bărbat dintr-un sat învecinat vor fi drăgăstoase tot timpul anului.

În anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.

De asemenea, este bine ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii bune cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii

nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

În unele zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica nopții de Bobotează. Astfel, fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.

În tradiție se mai spune că, nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se crede că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

Citește și: Mesaje de Dragobete 2023. Cele mai frumoase urări şi felicitări de dragoste


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si