”Zeița de la Montreal” a povestit detaliat cum a luat decizia să fugă din țară și cât de mult a riscat: a sărit 7 garduri ghimpate, a trecut în miez de noapte granița și a fost prinsă de un grănicer.

Nadia a fost ajutată de un prieten român stabilit de mult timp în Statele Unite ale Americii. Planul era făcut cu mult timp înainte de a fi pus în aplicare, spune campioana.

Fiind în permanență monitorizată de autorități, Nadia împreună cu fratele ei Adrian au mers de mai multe ori la Sânicolau Mare. Voiau să demonstreze că au cunoștințe în acea zonă, pentru ca autoritățile să nu suspecteze nimic în legătură cu planul ei de a fugi din țară. Într-o noapte însă, Nadia alături de alte șase persoane au pus planul în aplicare și au trecut granița pe la Cenad.

Nadia Comăneci: ”Zici că povestesc un film de 007. Dorința de libertate era foarte mare!”

Au reușit să traverseze granița printr-un loc care nu era împrejmuit cu sârmă ghimpată. Nu au apucat să se bucure prea mult, pentru că au fost prinși la scurt timp în localitatea ungurească Kiszombor de către doi grăniceri. Au fost duși la un post de poliție maghiar, acolo unde Nadia a fost recunoscută imediat.

Autoritățile maghiare au vrut să trimită înapoi în țară o parte din grup, însă sportiva a intervenit și le-a spus foarte sigură pe ea: ”Dacă pleacă ei, plec şi eu!”, reușind să îi înduplece pe polițiști.

A urmat drumul spre Austria.

”Am sărit vreo 7 garduri ghimpate şi n-aveam voie să ieşim la şosea pentru că eram într-un loc în care nu era picior de om.

Cei care conduceau maşina au spart un far că era noapte şi au spus: Nu ieşiţi decât dacă vedeţi o maşină cu un singur far! Zici că povestesc un film din 007. Nici nu imi vine să cred. Nici măcar nu mă gândeam la pericolele pe care le aveam! La un moment dat ne-au spus 'nu faceţi gălăgie, când treceţi graniţa nu vorbiţi şi dacă vă somează cineva nu alergaţi că vă împuşcă!' Dar cred că noi eram inconştienţi de toată chestia asta! Era ideea de a ajunge la final!

Era ideea de libertate, cred că era atât de mare dorinţa de libertate încât nu mai conta nimic! Era ori asta ori o viaţă cum era acasă!”, a spus Nadia Comăneci, într-un interviu acordat pentru Antena 3.

În Austria, Nadia a ajuns direct la Ambasada SUA, acolo unde a fost întâmpinată cu bucurie de cei care au recunoscut-o imediat. În scurt timp, Nadia a obținut un bilet de avion cu destinația New York, iar la 2 decembrie 1989 se instala oficial în Statele Unite.

Avea 28 de ani când a fugit din țară

Vestea că Nadia fugise din țară s-a răspândit destul de rapid, deși în acea perioadă nu exista internet și prea multe mijloace de comunicare. Mulți jurnaliști au întâmpinat-o pe cea mai bună gimnastă a lumii pe aeroportul din New York pentru a sta de vorbă cu ea.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Detalii neștiute despre evadarea Nadiei Comăneci din 1989
Nadia Comăneci, sportiva de 58 de ani, a povestit cu lux de amănunt detalii despre evadarea ei din România în anul 1989.

Nadia Comăneci: ”Nu am vrut să plec niciodată! De ce să plec? Unde să mă duc?”

Nadia spune că nu ar fi vrut să părăsească niciodată țara, însă nu a avut de ales. Regimul comunist i-a interzis deplasările în străinătate după ce antrenorul maghiar de gimnastică Bela Karoly a fugit în SUA în 1981. Până să evadeze din lagărul comunist, în ultimii 9 ani, pentru Nadia singura deplasare a fost cea de la Jocurile Olimpice din Los Angeles, și asta pentru că americanii au cerut-o în mod expres pe Nadia.

Citeste si: Naţionala de handbal feminin a României, învinsă de Suedia, scor 34-22, la CM din Japonia

Citeste si: Dumitru Dragomir îi acuză pe Gino Iorgulescu şi pe subalternii acestuia că au vrut să-l bage la puşcărie: "Pe la spatele meu s-au constituit parte civilă, dar și pe fals”

Citeste si: Imagini spectaculoase din Prahova. Apus de soare la Vârful Omu

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

”La mine s-a complicat după ce a rămas Bela în '81, pentru că mie mi-au sistat toate deplasările, nu mi s-a părut corect! Dar n-am vrut să plec niciodată! De ce să plec? Unde să mă duc.. de... în lume.. Nu mă vedeam în altă parte, plus că a fost mai rău pentru mine după ce a plecat el! În ’84 am fost la Olimpiada din Los Angeles, ceea ce m-a surprins, dar am aflat mai târziu de la cei care au organizat Jocurile Olimpice că au cerut ei asta! Au spus 'noi vă facilităm anumite lucruri doar dacă o aduceti pe Nadia!'

Deci am fost o forţă acolo pentru că eu nu plecam nici în Bulgaria!", a completat Nadia Comăneci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si